Πως ο οδοντίατρος μπορεί να προειδοποιήσει τον ασθενή ότι πάσχει από διαβήτη

255

H έγκαιρη εκτίμηση των βλαβών της στοματικής κοιλότητας μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση συστηματικών παθήσεων, αλλά και στην πιο σωστή και αποτελεσματική θεραπεία. Γι΄ αυτό σήμερα ο οδοντίατρος καλείται να συνεργαστεί με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να υπάρξει μια πολυπαραγοντική διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενούς.

Εκδηλώσεις στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η σιδηροπενική αναιμία (η οποία μπορεί αν είναι σύμπτωμα έλκους , αιμμοροΐδων, ή ακόμη και καρκίνου) καθώς και ρευματικά νοσήματα, όπως το σύνδρομο Αδαμαντιάδη – Behceτ.

Τα παραπάνω επισήμανε ο στοματολόγος, Λέκτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Απόστολος Ματιάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο ημερίδας, με τίτλο: “Διατμηματική Ημερίδα Υγείας Στόματος-Interprofessional Meeting in Oral Health”.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα συστηματικών παθήσεων, που έχουν εκδηλώσεις στο στόμα, ο κ. Ματιάκης, είπε: “Η περιοδοντική νόσος είναι φλεγμονή των ούλων και του ιστού που περιβάλλει τα δόντια, και την συναντούμε καθημερινά στο οδοντιατρείο. Ο σακχαρώδης διαβήτης, συν τοις άλλοις, χαρακτηρίζεται από πτώση της άμυνας του οργανισμού. Όταν ένας ασθενής ο οποίος έχει περιοδοντίτιδα, δεν αντιδρά στη θεραπεία η οποία του παρέχεται, δεν είναι αδόκιμο να του ζητήσει ο οδοντίατρος να κάνει μια εξέταση αίματος και γλυκόζης. Έτσι, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι ο πρώτος ο οποίος θα υποψιάσει κλινικά τον ασθενή του και θα τον προσανατολίσει στη διάγνωση της νόσου αυτής.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκε η σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση στις επιστήμες υγείας, η προαγωγή της στοματικής υγείας, η αλλαγή του προφίλ του σύγχρονου οδοντιάτρου, η ανάγκη συνεργασίας με τις ιατρικές ειδικότητες, για τη διάγνωση και θεραπεία των συστηματικών παθήσεων και η διεπιστημονική προσέγγιση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept