Έρευνα: Η απώλεια βάρους αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2!

Χάνοντας σημαντικό βάρος, ο οργανισμός μπορεί και παράγει κανονικά την ινσουλίνη που χρειάζεται, χωρίς φάρμακα.

377

Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι η απώλεια βάρους είναι μία πρώτη κατευθυντήρια γραμμή ελέγχου και καλύτερης πρόληψης εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (ιδιαίτερα σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση), εντούτοις τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους ορισμένες φορές μπορεί και να αντιστρέψει τον ήδη εγκατεστημένο σακχαρώδη διαβήτη!

Ένας από τους επιστήμονες που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το συγκεκριμένο θέμα, είναι ο δρ. Ρόι Τέηλορ απο το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ , ο οποίος εφάρμοζε στους ασθενείς του ένα αυστηρό πρωτόκολλο δίαιτας με την λήψη καθημερινά μόνο ειδικών βιταμινούχων υγρών των οποίων η θερμιδική αξία δεν ξεπερνούσε τις  800 θερμίδες. Αυτό το πρόγραμμα μετά την  απώλεια κιλών , προσαρμοζόταν σταδιακά και οι ασθενείς ακολουθούσαν ειδικό πρόγραμμα και με στέρεα τροφή. Στο τέλος του ερευνητικού αυτού θεραπευτικού πρωτοκόλλου  οι ασθενείς είχαν χάσει σημαντικά βάρος, και δεν χρειάζονταν πλέον την χορήγηση ινσουλίνης, ή φαρμάκων/χαπιών για τον διαβήτη εφόσον τα επίπεδα γλυκόζης το αίμα των ασθενων του είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά και δεν απαιτούνταν πλέον αγωγή.  

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο δρ. Τέηλορ, »Ο διαβήτης τύπου 2, οφείλεται απλώς σε συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο εσωτερικό του ήπατος και στο πάγκρεας των ανθρώπων – κυρίως λόγω διατροφής και συνεπώς  η δραστική  απώλεια σημαντικού βάρους στους ανθρώπους αυτούς »σκοτώνει» αυτό το λίπος, επιτρέποντας έτσι στα όργανα των ανθρώπων να λειτουργήσουν και πάλι και να παράξουν κανονικά την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός τους κατά τα φυσιολογικά πρότυπα όλων των μή ασθενών απο διαβήτη τύπου 2.

Χάστε βάρος και πείτε αντίο στα φάρμακα! 
Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του και των ιστοριών επιτυχίας του, ο Taylor ενθαρρύνει και άλλους γιατρούς να σταματήσουν να στρέφονται κατευθείαν και μόνο στα φάρμακα ώς θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αντί αυτού, να ενθαρρύνουν περισσότερο την απώλεια βάρους ως το πρώτο βήμα για τους ασθενείς τους που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. μάλιστα υποστηρίζει ότι  »όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο»!

Τα ευρήματα της μελέτης

Σε προηγούμενη μελέτη, η ομάδα του Taylor έθεσε 149 ασθενείς στο αυστηρό πρόγραμμα απώλειας βάρους και άλλους 149 στη συνήθη θεραπεία με φάρμακα. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη πριν απο 6 μήνες.

Μετά από ένα χρόνο κλινικής έρευνας, μόνο το 4% των ασθενών που ακολουθούσαν τη συνήθη θεραπεία με φάρμακα είχαν »δαμάσει» τον διαβήτη τους σε σύγκριση με το 46% των ασθενών της ομάδας που ακολούθησε το πρωτόκολλο απώλειας βάρους, στο οποίο ο διαβήτης είχε αντιστραφεί (ύφεση). Ο ίδιος εξηγεί ότι  όσο περισσότερο βάρος έχαναν οι μετέχοντες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αντιστροφής του διαβήτη.

Σύμφωνα με τον δρ Τέηλορ,  η «ύφεση» στο διαβήτη σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου παραμένουν κανονικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μερικοί αναφέρονται μιλούν για  «θεραπεία», εντούτοις, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι ο διαβήτης δεν είναι μία συνήθης ασθένεια και ότι θα  μπορούσε πάντα να επιστρέψει αν ο ασθενής ανακτήσει το βάρος που έχασε ή επιστρέφει σε ανθυγιεινές συνήθειες. Το 2009, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το διαβήτη έγραψε ότι η «ύφεση» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα άτομο έχει κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα χρόνο χωρίς θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept