Διαβήτης στην παιδική και την εφηβική ηλικία

462

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή σακχάρου σε παιδιά και εφήβους: το 90%-95% των ατόμων κάτω των 16 ετών με διαβήτη έχουν αυτόν τον τύπο. Προκαλείται από την αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά στους νέους και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη τάση προς την παχυσαρκία στις Δυτικές κοινωνίες. Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν εξηγεί την αύξηση του αριθμού του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, που αποτελούν την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων.

Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται αυτοάνοση νόσος, κάτι που σημαίνει μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού «επιτίθεται» σε κάποιον από τους ιστούς ή στα όργανα του σώματος. Στον διαβήτη τύπου 1 τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται.

 

Πόσο συνηθισμένη είναι η νόσος;

Τα ποσοστά διαβήτη στην παιδική ηλικία δεν είναι ίδια διεθνώς, αλλά υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Αγγλία και στην Ουαλία 17 παιδιά ανά 100.000 αναπτύσσουν διαβήτη κάθε χρόνο, ενώ στην Ιαπωνία είναι 3 ανά 100.000.

Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται τριπλάσια αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων παιδικού διαβήτη, ιδιαίτερα στην ηλικία κάτω των 5 ετών.

 

Τι προκαλεί τον παιδικό διαβήτη;

Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, η αιτία του παιδικού διαβήτη δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητή. Πρόκειται, πιθανώς, για έναν συνδυασμό γονιδίων και περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.

Το παράδοξο είναι πως η πλειονότητα των παιδιών που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό!

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά των ενηλίκων:

– Δίψα περισσότερη από το συνηθισμένο, ακόμα και τη νύχτα.

– Συχνή ούρηση, ακόμα και το βράδυ.

– Απώλεια βάρους.

– Κούραση.

Τα συμπτώματα που είναι πιο τυπικά στα παιδιά περιλαμβάνουν:

– κοιλιακούς πόνους,

– πονοκεφάλους

– προβλήματα συμπεριφοράς.

Μερικές φορές η διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται προτού διαγνωστεί ο διαβήτης, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο στις αναπτυγμένες χώρες, λόγω της καλύτερης γνώσης των συμπτωμάτων που διαθέτουν.

Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαβήτη σε κάθε παιδί που έχει, ανάμεσα στα άλλα, και μια ανεξήγητη αιτία ασθένειας ή κοιλιακού πόνου για μερικές εβδομάδες.

Εάν διαγνωστεί η νόσος, το παιδί θα πρέπει να οδηγηθεί σε ειδικό για τον παιδικό διαβήτη.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης στα παιδιά;

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της διαχείρισης του παιδικού διαβήτη σημαίνει ότι τα περισσότερα ανήλια πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα στο νοσοκομείο και όχι από τον γενικό ιατρό τους.

Τα περισσότερα παιδιά με διαβήτη χρειάζονται θεραπεία με ινσουλίνη. Εάν συμβαίνει αυτό, το παιδί θα χρειαστεί μια μεμονωμένη ρουτίνα ινσουλίνης, η οποία θα προγραμματιστεί από ομάδα ειδικών. Οι περισσότεροι ιατροί συνιστούν, πλέον, καθημερινά συχνές δόσεις ινσουλίνης ταχείας δράσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και βραδείας δράσης τη νύχτα. Τα πολύ μικρά παιδιά συνήθως δεν χρειάζονται ένεση τη νύχτα, αλλά θα χρειαστούν καθώς μεγαλώνουν. Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός παιδιών χρησιμοποιεί πια αντλίες ινσουλίνης.

Συχνά, κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μόνο μια μικρή δόση ινσουλίνης. Εκτός από τη θεραπεία με ινσουλίνη, θετικός είναι και ο συχνός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν πολλά προβλήματα σε σχέση:

– με τους περιορισμούς στη διατροφή,

– τα επίπεδα δραστηριότητας,

– τη συμμόρφωση με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα και τη θεραπεία.

Η οικογένειά σας και η ιατρική ομάδα του παιδιού μπορούν να σας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές.

Η διαβίωση με τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει στις οικογένειες μεγάλη πίεση, οπότε η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη ίσως είναι ζωτικής σημασίας. Η κατανόηση όλων των διαφορετικών πτυχών του διαβήτη και η θεραπεία του απαιτούν υπομονή, αλλά θα ωφελήσουν το παιδί και την οικογενειακή ζωή.

Ο ανεπαρκής έλεγχος της γλυκόζης θα προκαλέσει πολύ σοβαρές μακροχρόνιες βλάβες, οπότε η διά βίου παρακολούθηση και η θεραπεία του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας.

 

Η λίστα με τα ΣΟΣ!

– Να μετράτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του παιδιού συχνά και να το διδάξετε πώς να το κάνει αυτό μόλις μεγαλώσει.

– Μάθετε πώς να χορηγείτε ενέσεις ινσουλίνης. Η έκχυση ινσουλίνης γίνεται συνήθως στο δέρμα πάνω από την κοιλιά ή τους μηρούς.

– Γνωρίστε τα συμπτώματα της χαμηλής γλυκόζης αίματος και της διαβητικής κετοξέωσης και τι να κάνετε γι’ αυτά.

– Βεβαιωθείτε ότι η γλυκόζη είναι πάντα διαθέσιμη.

– Διδάξτε στο παιδί σας πώς να κάνει εγχύσεις ινσουλίνης όταν μεγαλώσει (γύρω στην ηλικία των 9 ετών).

– Να συμβουλεύεστε τον γιατρό τακτικά και ιδιαίτερα εάν το παιδί σας είναι άρρωστο για οποιονδήποτε λόγο – η θεραπεία πιθανόν να χρειαστεί προσαρμογή.

– Εάν ένα παιδί με διαβήτη κάνει εμετό, ελέγξτε τη γλυκόζη του αίματος και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

– Ενημερώστε το σχολείο και τους φίλους σας για τα συμπτώματα της χαμηλής γλυκόζης στο αίμα και τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτά.

 

Οδηγίες για τη διατροφή

Οι τρέχουσες συστάσεις για τα παιδιά με διαβήτη είναι οι εξής:

– τρία κύρια γεύματα,

– δύο με τρία σνακ.

Καλό είναι όλη η οικογένεια να τρώει τα ίδια γεύματα. Ένας εκπαιδευμένος διαιτολόγος είναι συνήθως ένα από τα μέλη της ομάδας αντιμετώπισης του διαβήτη.

Είναι σημαντικό να παρέχετε στο παιδί σας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η υγιεινή διατροφή είναι η ίδια για όλους, είτε έχουν διαβήτη είτε όχι.

Το πόσο θα πρέπει να τρώει το παιδί σας εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος του. Ο διαιτολόγος και οι γονείς πρέπει να το προσδιορίσουν μαζί.

Τα γλυκά δεν είναι πλέον απαγορευμένα, επειδή η «διαβητική διατροφή» δεν είναι πια ένα «λείψανο» του παρελθόντος (αλλά θα πρέπει να είναι σπάνια).

Μόλις το παιδί σας καταλάβει πώς το σώμα του ανταποκρίνεται στο φαγητό και στη λήψη ινσουλίνης, τα γλυκά με μέτρο είναι πιθανά, αν και καλό είναι να συνοδεύονται από την κατάλληλη δόση ινσουλίνης.

 

Μακροπρόθεσμα

Ένα παιδί που ασθενείς από διαβήτη θα ζήσει με την πάθηση περισσότερο από κάποιον που εμφανίζει την ίδια νόσο στην ενηλικίωση.

Όσο πιο μακροχρόνιος είναι ο διαβήτης τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως εκείνων που επηρεάζουν τα μάτια και τα νεφρά. Αυτές μπορεί να ξεκινήσουν ύστερα από 5 χρόνια ζωής με τον διαβήτη, αλλά συνήθως παρουσιάζονται αργότερα.

Οι τακτικοί έλεγχοι για επιπλοκές αρχίζουν γύρω στην ηλικία των 8 χρόνων. Στο εξής, ο σχετικός έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο.

 

Νεανικός διαβήτης τύπου 2

Η παχυσαρκία προκαλεί αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Στα παχύσαρκα άτομα -ανεξαρτήτως ηλικίας- χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά που θα έκανε μια πολύ μικρότερη ποσότητα, αν ήταν λεπτόσωμα. Έτσι το πάγκρεας υπερλειτουργεί και ύστερα από χρόνια κουράζεται.

Τα αντιδιαβητικά δισκία, που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα, στη μείωση της παραγωγής γλυκόζης από το συκώτι, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καθυστερημένη απορρόφηση των σακχάρων από το έντερο δεν αρκούν πια, οπότε ο διαβητικός χρειάζεται ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι κατά πολύ συχνότερος, έχει πολύ ισχυρότερη κληρονομική προδιάθεση από τον τύπο 1 και για την ώρα εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, κυρίως παχύσαρκους ηλικιωμένους. Και λέμε «για την ώρα», γιατί η νέα μάστιγα της παγκόσμιας υγείας είναι, δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία. Σχεδόν το 40% των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο στα υπέρβαρα αγόρια και τρίτη στα υπέρβαρα κορίτσια! Έτσι ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο και οι επιπλοκές τους αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερο στην παιδική και την εφηβική ηλικία.

 

Τι πρέπει να κάνει ο διαβητικός ανήλικος

 • Τακτικές επισκέψεις στον γιατρό τους (ανά τρίμηνο) και αιματολογικές εξετάσεις (μία φορά τον χρόνο), για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
 • Συχνές μετρήσεις του σακχάρου, για να προσαρμόζεται η δόση της ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγουν την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία (μπορεί και αρκετές φορές την ημέρα).
 • Υγιεινή διατροφή, για να διατηρούν το βάρος τους στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Συστηματική άσκηση, για να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώνεται η δράση της ινσουλίνης.
 • Καθημερινή λήψη ινσουλίνης, η οποία προσλαμβάνεται σε διάφορες μορφές.

 

Η ψυχολογία των διαβητικών ανηλίκων

Ο νεανικός διαβήτης μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά αισθήματα φόβου, θλίψης, άρνησης, ενοχής, χαμηλής αυτοεκτίμησης και διαφορετικότητας. Το παιδί βιώνει συναισθήματα θυμού, λύπης, σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Η εμφάνιση του διαβήτη κατά την παιδική ηλικία απαιτεί μια γενικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής του παιδιού. Το γεγονός ότι το παιδί πάσχει από κάτι το οποίο χρειάζεται να διαχειρίζεται είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό και αποδεκτό.

Ειδικά τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση, παρουσιάζονται δυσκολία προσαρμογής, με συχνές αρνήσεις πειθαρχίας στο θεραπευτικό πλάνο, διαταραχές διάθεσης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατροφικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, κοινωνική απόσυρση, κατάθλιψη και ανησυχία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία τήρησης του θεραπευτικού προγράμματος. Μακροχρόνια, μπορεί να τα οδηγήσει σε κακό γλυκαιμικό έλεγχο, με αποτέλεσμα χρόνιες επιπλοκές σε επίπεδο οργανικό και ψυχικό. Επίσης, τα κορίτσια διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης δυσλειτουργικών προτύπων διατροφής, όπως βουλιμία και ανορεξία.

Παράλληλα, αισθάνονται πως έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους συνομηλίκους τους. Συχνά παρατηρούνται κακή σχολική επίδοση, δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους, αλλαγές στη συμπεριφορά στο σχολείο και στο σπίτι και συγκρουσιακές σχέσεις με τους γονείς τους.

Οι έφηβοι με διαβήτη επηρεάζονται από ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εφηβεία. Η εφηβεία είναι μια εποχή επανάστασης και πολύ συχνά αυτή ξεσπάει και στην ίδια την ασθένεια, μέσω συμπεριφορών άρνησης της τήρησης των υποχρεώσεών των ανηλίκων. Ωστόσο, αυτή η επανάσταση μπορεί να θέσει τους εφήβους σε κίνδυνο απορύθμισης του σακχάρου – ακόμα και έως το σημείο της κετοξέωσης.

Ο φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος συνδέεται με επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά των εφήβων, καθώς επίσης και με ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα.

Δεν είναι σπάνιο τα παιδιά που υποφέρουν από διαβήτη να βιώνουν μια υπερπροστατευτικότητα από την πλευρά της οικογένειας, να νιώθουν δυσθυμία (επειδή αντιμετωπίζουν μια χρόνια νόσο), αγωνία για το μέλλον (αν θα κάνουν οικογένεια, καριέρα κ.λπ.), να φοβούνται τυχόν επιπλοκές της ασθένειας κ.ά.

Στηρίζουμε το παιδί και τον έφηβο, ώστε:

 • Να μη νιώθει κοινωνικά αποκλεισμένος, να μπορέσει να αποδεχτεί και να συμβιώσει με την πάθηση.
 • Να καταφέρει να αντιμετωπίσει το άγχος και τη δυσθυμία του.
 • Να μάθει να συμβιώνει με τα υποχρεωτικά στοιχεία που απαιτεί η αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής (π.χ., συγκεκριμένες ώρες γευμάτων, ινσουλίνη, φάρμακα κ.λπ.).
 • Να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το μοναδικό άτομο που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα.
 • Να επιτευχθούν αποτελεσματική αυτοδιαχείριση, ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
 • Να συμμετέχει όλη η οικογένεια σε εκπαιδευτικά προγράμματα, για να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και των πιέσεων της νόσου.
 • Να δημιουργήσουν θετικά πρότυπα στη διαχείριση του νεανικού διαβήτη.

Η σημασία της γονικής ανάμειξης είναι σημαντικός δείκτης πρόβλεψης των θετικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, με βασικό στόχο την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών από την οικογένεια.

 

Αυτοδιαχείριση

Η αυτοφροντίδα της νόσου συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών. Με σωστή και επαρκή εκπαίδευση, το παιδί ή ο έφηβος θα μάθει να χειρίζεται το πρόβλημα.

 • Θα ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρό του, επειδή το παιδί θα γνωρίζει πώς να τρώει, να ασκείται, να παίρνει την αγωγή του κ.λπ.
 • Όχι μόνο θα διατηρείται η υγεία του σε καλύτερα επίπεδα, αλλά θα έχει και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, αφού θα αισθάνεται ότι μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα.
 • Θα νιώθει πιο σίγουρο και ανεξάρτητο. Δεν θα πιστεύει ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν και εμπλέκονται στην καθημερινότητά του.

Στόχος για την ομαλή έκβαση της διαχείρισης του διαβήτη στα παιδιά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων, ώστε να αποδεχθούν τη νόσο και τη θεραπεία, να ανακουφιστούν από αρνητικά συναισθήματα και να αισθάνονται αισιοδοξία και ασφάλεια. Συγχρόνως, η συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες και σε μορφές σωματικής άσκησης επηρεάζουν θετικά τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι βασικό να βρουν τρόπους να χαίρονται την καθημερινότητά τους και να βλέπουν τη ζωή τους με προοπτική, χωρίς να χάνονται στον κυκεώνα της ασθένειάς τους.

 

ΠΗΓΕΣ

– American Diabetes Association

– Mayo Clinic

– Diabetes UK

– www.sweetblog.gr

– www.netdoctor.co.uk/conditions/diabetes/a827/diabetes-in-children/

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept