Διαβητική νεφροπάθεια

506

diabetescomplications.jpg-megali
Στις σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη συγκαταλέγεται η διαβητική νεφροπάθεια. Οι ειδικοί εξηγούν πως δημιουργείται και πως προλαμβάνεται.
Αίσθηση προκαλεί ότι μόλις ο ένας στους δέκα διαβητικούς, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, γνωρίζει πως η πάθησή του είναι στην …κόκκινη γραμμή για την εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η άγνοια στο γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και οι οικογένειες τους θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πιθανές επιπλοκές της ασθένειας στα νεφρά.
Ουσιαστικής σημασίας είναι να δοθεί από νωρίς προσοχή στις ενδείξεις εκείνες που χτυπούν το καμπανάκι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα. Οι πρώιμες βλάβες από τον διαβήτη στα νεφρά εκδηλώνονται με τη διαφυγή της λευκωματίνης, μιας πρωτεΐνης πλάσματος, στα ούρα. Σταδιακά αυξάνεται η απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα και εξελίσσεται σε βαριά λευκωματουρία που προκαλεί οιδήματα στα πόδια και στα βλέφαρα. Η λευκωματουρία και η υπέρταση, από την οποία πάσχουν στην πλειονότητά τους οι διαβητικοί, οδηγούν σε βλάβη των νεφρών. Αυτή προκαλεί κατακράτηση ουσιών που κανονικά αποβάλλονται με τα ούρα. Τα προϊόντα αυτά είναι η ουρία, η κρεατινίνη, το ουρικό οξύ κ.ά.
Μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και χωρίς να υπάρχει λευκωματουρία. Πιο επιρρεπείς στη νεφρική νόσο είναι οι ενήλικοι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί, που είναι παχύσαρκοι. Ο κίνδυνος λευκωματουρίας είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ασθενών που έχουν συσσώρευση λίπους στη μέση, αυτό που αποκαλείται «σωσίβιο». Για κάθε 10 εκατοστά αύξησης της περιμέτρου της μέσης, ο κίνδυνος λευκωματουρίας αυξάνεται περίπου κατά 34%.
 
Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία
Η εντατική θεραπεία ινσουλίνης (που διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα), η απώλεια βάρους, η άσκηση και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι οι απαραίτητες κινήσεις για να μειωθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος νεφρικής νόσου.
 
πηγή: https://www.onhealth.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept