Πέντε λόγοι που ο διαβήτης «διαλύει» την ψυχή σας

185

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα τα προβλήματα ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, εκτός αν έχει και ο ίδιος διαβήτη! Αρκούν περίπου 35 λεπτά (ή ο χρόνος που χρειάζεται για να φάμε ένα μήλο), για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ασθένεια είναι κάτι περισσότερο από δίαιτα και άσκηση. Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Εδώ αναφέρονται οι 5 κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό:

1. Ο διαβήτης είναι πάντα παρών!
Το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί απλώς επειδή φάγατε μια καραμέλα. Μπορεί να αυξηθεί με λίγες μπουκιές υγιέστατου πίτουρου ολικής αλέσεως ή με ένα φρεσκοκομμένο μήλο βιολογικής καλλιέργειας! Το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξηθεί απλώς από μια αγχωτική ημέρα στην εργασία, με την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης. Το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί από την αδρεναλίνη ή από άλλες ορμόνες. Το σάκχαρο μπορεί να διακόψει τη ζωή σας στην πιο ακατάλληλη στιγμή: Όταν πάτε να πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο, όταν είστε στο μνημόσυνο του παππού σας ή στη μέση της νύχτας, όταν είστε τόσο κουρασμένοι ώστε μετά βίας μπορείτε να σκεφτείτε λογικά. Ακόμη και σε υγιεινές δραστηριότητες, όπως η άσκηση, μπορεί να παρουσιαστούν επικίνδυνες αυξομειώσεις του. Ο διαβήτης δεν σας αφήνει μόνους. Δεν σας αφήνει ποτέ ήσυχους.

2. Η πίεση να είστε τέλειοι.
Μπορεί οι γύρω σας να τρώνε σαν… άνθρωποι των σπηλαίων, αλλά εσείς θα μένετε με το πιρούνι… άδειο! Οι άλλοι πάνε γυμναστήριο όποτε τους βολεύει ή μόνο για να φτιάξουν… κορμάρα, αλλά οι διαβητικοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Ναι, όλοι πρέπει να κάνουν υγιεινές επιλογές, αλλά οι άνθρωποι με διαβήτη παίρνουν εντολές και ακούν άπειρες διαλέξεις και απειλές για τις ανθυγιεινές επιλογές. Η πίεση για έναν διαβητικό να είναι τέλειος, με τον μακροπρόθεσμο φόβο ότι θα χάσει την όρασή του, τα δάχτυλα των ποδιών του ή θα χρειαστεί μεταμόσχευση νεφρού είναι πράγματι εξαντλητική. Και, πάνω από όλα, χρειάζεται τελειότητα στη διατροφή και την άσκηση και στις δόσεις ινσουλίνης. Έλεος!

3. Συνεχώς βαθμολογείστε.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που ένα άτομο με διαβήτη οφείλει να κάνει για να φροντίσει τον εαυτό του είναι μετρά το σάκχαρο στο αίμα του τακτικά. Κάθε αποτέλεσμα που βλέπει στην οθόνη του μετρητή του μπορεί να του αλλάξει τα συναισθήματα! Ο κάθε βαθμός μοιάζει με αυτόν στο σχολείο: Μας λέει αν τα κάναμε όλα σωστά ή εντελώς μαντάρα! Εκείνοι που παίρνουν ινσουλίνη, ειδικότερα, προσπαθούν συνεχώς να εκτιμούν τους υδατάνθρακες (και μερικές φορές την πρωτεΐνη) στα τρόφιμα που καταναλώνουν αλλά και τις δόσεις ινσουλίνης και τα επίπεδα δραστηριότητας. Για να μην αναφέρουμε το επιπλέον άγχος που τους προκαλούν οι άλλοι: «Ω Θεέ μου! Αυτό είναι κακό! Τι έκανες;». Το φταίξιμο και η ντροπή προέρχονται από τους φίλους, την οικογένεια, ακόμη και τους γιατρούς

4. Ο διαβήτης είναι κάτι τρομακτικό!
Για έναν διαβητικό, το πιο τρομακτικό πράγμα είναι, ίσως, η ιδέα του ακρωτηριασμού, αλλά, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια διαρκής αγωνία σε ό,τι αφορά την καθημερινή διακύμανση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένας μη διαβητικός μπορεί να νομίζει ότι έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οφείλονται στο ότι παρέλειψε ένα γεύμα, αλλά το σώμα του θα ισορροπήσει αυτόματα, κάτι που διαφέρει από την αληθινή υπογλυκαιμία. Για τους διαβητικούς, η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτική. Ξεκινά με ήπια εφίδρωση και αστάθεια, αλλά μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί στην αίσθηση ότι το σώμα μας χάνεται! Ο εγκέφαλος είναι σαν να ουρλιάζει: «Σώστε με! Νιώθω σαν να πεθαίνω! Σώστε με!».

5. Οι διαβητικοί πρέπει συνεχώς υπερασπίζονται τον εαυτό τους.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε όλος ο κόσμος να ξέρει τι είναι ο διαβήτης, αλλά συχνά το ευρύ κοινό θεωρεί πως έχει δικαίωμα να ντροπιάζει τον διαβητικό, να τον κατηγορεί και να του αρχίζει τη διδασκαλία! Συχνά δέχεται επικρίσεις και σχόλια του τύπου: «Εσύ ο ίδιος έπαθες διαβήτη επειδή έτρωγες πολλά γλυκά», «Έχεις διαβήτη; Δεν φαίνεσαι τόσο παχύς», «Ω! το παιδί σας έχει διαβήτη; Η γιαγιά μου είχε διαβήτη. Έχασε τα πόδια της και στη συνέχεια πέθανε». Αυτοί οι τύποι των σχολίων περιέχουν πολλές επιστημονικά ανακριβείς αστειότητες οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στα ΜΜΕ!

ΠΗΓΗ: Diabetes News

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept