Η γυμναστική ρυθμιστικός παράγοντας του διαβήτη τύπου 1

244

Η κακή μυϊκή υγεία θα πρέπει να προστεθεί στις ήδη γνωστές επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1 μαζί με τη νευρική βλάβη, την καρδιοπάθεια και τις νεφρικές διαταραχές. Αυτό απορρέει από την έρευνα επιστημονικής ομάδας στον Καναδά που αποδεικνύει ότι  ακόμα και άνθρωποι που αθλούνται και έχουν  διαβήτη παρουσιάζουν  αλλαγές στους μυς τους, που δυνητικά θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου.

Ο ερευνητής Christopher Perry, του York University στο Τορόντο, εξήγησε ότι οι σκελετικοί μύες είναι το μεγαλύτερο μεταβολικό όργανο και ο κύριος ιστός καθαρισμού του σακχάρου μετά την κατανάλωση γεύματος.

Στην ιατρική έρευνα, αντικείμενο ήταν η υγεία των μυών και μελετήθηκαν  δείγματα μυών νέων ενηλίκων, με και χωρίς διαβήτη τύπου 1, που έκαναν συστηματικά γυμναστική.  Στους νέους ενήλικες με διαβήτη, οι βιοψίες μυών αποκάλυψαν δομικές και λειτουργικές αλλαγές στα μιτοχόνδρια.
Τα μιτοχόνδρια παρήγαγαν χαμηλότερες από τις φυσιολογικές ποσότητες ενέργειας και απελευθέρωναν φυσιολογικές ποσότητες τοξινών που προκαλούν κυτταρική βλάβη. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αργό μεταβολισμό, μεγαλύτερη δυσκολία ελέγχου του σακχάρου και γρηγορότερη έναρξη αναπηρίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Thomas Hawke, καθηγητής στο McMaster University του Hamilton, δήλωσε ότι γνωρίζουμε τώρα πως ακόμα και ενεργητικοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν αλλαγές στους μυς τους, που θα μπορούσαν να βλάπτουν την ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.

πηγή:iatronet.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept