Διαβήτης τύπου 2: Με ποιες διαταραχές περιόδου, συνδέεται

277

Η διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 στην εφηβεία είναι μια διαδικασία που γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, όταν επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους. Μακροπρόθεσμα, οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Νέα  μελέτη εξέτασε 190 κορίτσια με διαβήτη τύπου 2.
Ο ορισμός των ακανόνιστων περιόδων είναι οι τρεις ή λιγότερες περίοδοι στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Τα κορίτσια ήταν περίπου 14 ετών και εμφάνισαν διαβήτη σε μικρή ηλικία.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 39 από τα κορίτσια –ποσοστό 20%- είχαν ακανόνιστες περιόδους.Ήταν επίσης υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με όσα είχαν κανονικές περιόδους.

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία και εντονότερες κοιλιακές κράμπες, επισημαίνει η Δρ. Megan Kelsey, επικεφαλής συγγραφέας νέας μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Αλλά τα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη ήταν παρόμοια με εκείνα των κοριτσιών με τακτικές περιόδους, οπότε δεν φαίνεται οι ακανόνιστες περίοδοι να οφείλονται ειδικά στον διαβήτη τύπου 2, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αντ’ αυτού, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ακανόνιστες περίοδοι οφείλονταν πιθανώς σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, όπως και ο διαβήτης τύπου 2, είπε η Kelsey.
Τα κορίτσια με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η Kelsey πρόσθεσε ότι τα κορίτσια με συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept