Η καφε-στόλη … κατα-στέλλει τον διαβήτη;

317

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Natural Products» αποφαίνεται πως ένα  συστατικό στον καφέ, η καφεστόλη,  συμβάλλει στον τερματισμό του διαβήτη. Οι έρευνες βέβαια, είναι  σε αρχικό στάδιο και τα αποτελέσματα είναι δοκιμασμένα μόνο σε πειραματόζωα.

Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν η καφεστόλη (cafestol) φαίνεται πως βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων και την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη,  σε εργαστηριακό επίπεδο μελέτης, σε ποντίκια.

Ο δρ. Fredrik Brustad Mellbye του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Aarhus και οι συνεργάτες του αποφάνθηκαν πως  η καφεστόλη αύξησε την έκκριση ινσουλίνης στα παγκρεατικά κύτταρα, όταν αυτά εκτέθηκαν σε γλυκόζη. Επίσης, αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης σε μυϊκά κύτταρα εξίσου αποτελεσματικά με ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο.

Η  μελέτη προσθέτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης των βιοδραστικών ουσιών στον καφέ. Η καθημερινή κατανάλωση καφεστόλης, που  μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε αυτά τα ποντίκια δείχνει ότι είναι υποψήφια ουσία για ανάπτυξη φαρμάκων για την θεραπεία ή την αποτροπή του διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept