Ελπίδες για εμβόλιο κατά του διαβήτη τύπου 1- Τί έδειξαν τα πειράματα

228

Σε αντίθεση με τον πολύ πιο κοινό διαβήτη τύπου 2 – που συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία των ενηλίκων – ο διαβήτης τύπου 1 χτυπάει συχνά πριν την ηλικία των 20 ετών.

Πειράματα με ποντίκια, που έκαναν οι καθηγητές μικροβιολογίας Κρίστεν Ντρέσερ και Στίβεν Τρέισι, των πανεπιστημίων Κράιτον και Νεμπράσκα, αντίστοιχα, αποκάλυψαν ένα σύνθετο μηχανισμό, που επιτρέπει στα ίδια στελέχη εντεροϊών άλλοτε να εμποδίζουν την εμφάνιση της ασθένειας και άλλοτε να την προκαλούν, ανάλογα με την ηλικία που τα ποντίκια μολύνθηκαν με αυτούς.

Οταν επιτίθεται ένας εντεροϊός σε ενήλικα ποντίκια με προδιάθεση, αυτά έχουν συνήθως ήδη κάποια βλάβη στα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος, εξαιτίας αυτοάνοσων επιθέσεων από κύτταρα Τ. Ο εντεροϊός εγκαθίσταται και αναπαράγεται μέσα στα επίμαχα κύτταρα, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά σ’ αυτά και συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης στον οργανισμό, πυροδοτώντας τον διαβήτη τύπου 1, που μπορεί να εκδηλωθεί απότομα, ακόμη και σε χρονικό διάστημα μιας μέρας.

Στα ποντίκια με προδιάθεση, που είχαν εκτεθεί σε μικρή ηλικία και στα οποία δεν έχει εκδηλωθεί αυτοάνοση επίθεση, η μόλυνση με εντεροϊό πυροδοτεί την παραγωγή ρυθμιστικών κυττάρων Τ, που καταστέλλουν την παραγωγή κυττάρων Τ του ανοσοποιητικού, προστατεύοντας το πάγκρεας από την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1.
Αν τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ποντίκια επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε ένα εμβόλιο, βασισμένο στην ίδια ομάδα ιών, που συνήθως αποβάλλονται με τα κόπρανα, τους εντεροϊούς, θα μπορούσε να εμποδίσει την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1 σε πολλούς απ’ όσους έχουν σχετική προδιάθεση.

Πηγή:.rizospastis.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept