Αναπνέουμε δηλητήρια! Πως ο διαβήτης προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση

314

Η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Planetary Health.Ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συντέλεσε σε 3,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη, παγκοσμίως, το 2016.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διαβήτη, σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται ακόμα και με χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Κι αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική διότι πολλοί αμφισβητούν τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί και πιέζουν για την χαλάρωσή τους. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νυν όρια ασφαλείας δεν είναι αρκετά ασφαλή και θα πρέπει να αυστηροποιηθούν», εξηγεί ο Δρ Ζιγιαντ Αλ-Αλι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης αφορά πάνω από 420 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2 θεωρείται η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς πιστεύεται ότι μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προάγει τη φλεγμονή, εμποδίζοντας το σώμα να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρείται υγιές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, υπενθυμίζεται ότι έχει σχετιστεί με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον καρκίνο, και τη νεφρική νόσο.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept