Καρκίνος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο διαβήτης – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

328

Περισσότεροι από 415 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, με την πάθηση να ευθύνεται για περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση. Η νόσος αποτελεί  όμως και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ποικίλες μορφές καρκίνου,όπως δείχνει μια επιστημονική μελέτη σε δείγμα σχεδόν 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι αυτό γιατί- όπως εκτιμούν οι επιστήμονες – τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου που χαρακτηρίζουν την πάθηση έχουν ενδεχομένως καρκινογόνο δράση λόγω των βλαβών που προκαλούν στο DNA.

Στο πλαίσιό της, ερευνητές από ινστιτούτο ιατρικών ερευνών The George Institute for Global Health έβαλαν ξανά κάτω από νέα δεδομένα και ανέλυσαν παλιότερα στοιχεία από 47 παλαιότερες μελέτες, τα οποία αφορούσαν τη σχέση διαβήτη τύπου 1 και 2 σε πληθυσμούς από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων ήταν τα εξής:

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο συγκριτικά με τις μη διαβητικές γυναίκες. Για τους άντρες, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου λόγω διαβήτη εκτιμάται στο 19%.

Ο διαβήτης αναδεικνύεται σε παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες μορφές καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Οι γυναίκες με διαβήτη είναι 6% πιο πιθανό να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου συγκριτικά με τους άντρες με διαβήτη.

Για τις διαβητικές γυναίκες, σημαντικά αυξημένος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του νεφρού (11%), του στόματος (13%), του στομάχου (14%) και για λευχαιμία (15%) συγκριτικά με τους διαβητικούς άντρες.

Για τον καρκίνο στο συκώτι, ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως ήταν 12% χαμηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη σε σχέση με τους άντρες με διαβήτη.

Τα νέα ευρήματα, δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD).

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept