Έρευνα σοκ για τις χρόνιες παθήσεις- Τι προβλέπεται για τη χώρα μας

224

Οι τέσσερις κυριότερες χρόνιες παθήσεις -καρκίνοι, καρδιαγγειακές νόσοι, αναπνευστικές, διαβήτης- ευθύνονταν για 12,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ανθρώπων ηλικίας 30 έως 70 ετών παγκοσμίως το 2016, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Στη  μελέτη επισημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου δεν καταφέρνουν να πιάσουν το στόχο που έθεσε ο ΟΗΕ το 2015 για τη μείωση κατά το ένα τρίτο έως το 2030 της πρόωρης θνησιμότητας λόγω των χρόνιων μη λοιμωδών νόσων.

Μόνο 35 χώρες αναμένεται να πιάσουν αυτό το στόχο για τις γυναίκες και 30 για τους άνδρες. Χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα δεν αναμένεται να τα καταφέρουν έως το 2030 ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες, αλλά αργότερα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα θανάτου σε ηλικία 30-70 ετών από κάποια από τις τέσσερις κυριότερες χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, καρδιά, πνεύμονες, διαβήτη) είναι 7,7% στις γυναίκες και 17,3% στους άνδρες.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, η Ελλάδα κατατάσσεται διεθνώς στην 18η  θέση στις γυναίκες και 51η στους άνδρες.

Η Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα πιάσει το στόχο του ΟΗΕ (μείωση κατά ένα τρίτο αυτών των πρόωρων θανάτων) μεταξύ του 2031-2040 για τις γυναίκες και μετά το 2040 για τους άνδρες.

Όσον αφορά την πιθανότητα θανάτου έως την ηλικία των 80 ετών από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, στην Ελλάδα η πιθανότητα εκτιμάται σε 22,9% για τις γυναίκες και 40,9% για τους άνδρες. Με βάση αυτά τα ποσοστά, η χώρα μας κατατάσσεται 12η διεθνώς στις γυναίκες και 31η στους άνδρες.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept