Διαβητικά έλκη: Σχεδιάζουν επαναστατική θεραπεία με την βοήθεια της βιοϊατρικής μηχανικής

Στόχος η επούλωση σε λιγότερο από ένα μήνα.

217

Της Μαρίας Καρρά

Τα διαβητικά έλκη ποδιών μπορεί να χρειαστούν έως και 150 ημέρες για να θεραπευτούν. Μια ομάδα ερευνητών βιοϊατρικής μηχανικής υποστηρίζει ότι αυτό το διάστημα μπορεί να μειωθεί σε 21 ημέρες.

Σχεδιάζουν να μειώσουν τον χρόνο επούλωσης ενισχύοντας ουσιαστικά αυτό που το σώμα κάνει ήδη με φυσικό τρόπο: Χτίζει  στρώματα από νέους ιστούς που αντλώντας περισσότερο το νιτρικό οξείδιο. Η πραγματικότητα είναι ότι σε ασθενείς με διαβήτη, υπάρχει  εξασθενημένη παραγωγή οξειδίου του Αζώτου (σ.σ. νιτρικό οξείδιο), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η θεραπευτική ισχύς των κυττάρων του δέρματος και σύμφωνα με στοιχεία από διάφορα Διαβητολογικά Κέντρα στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των Αμερικανών με διαβήτη τύπου ΙΙ αγωνίζονται με σκληρά για να θεραπεύσουν έλκη ποδιών.

Ωστόσο, απλώς η χορήγηση εξωγενώς οξειδίου του αζώτου, δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους είναι να δημιουργηθούν επίδεσμοι επικάλυψης με οξείδιο του αζώτου που θα ρυθμίζουν την χημική απελευθέρωση ανάλογα με τις συνθήκες των κυττάρων.

Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβουν τι συμβαίνει με το νιτρικό στα κύτταρα του δέρματος.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής δρ. Μέγκαν Φρόστ, επικεφαλής ενός εργαστηρίου πολυμερικών βιο-υλικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει χαρακτηριστικά : «Το οξείδιο του αζώτου είναι ένα ισχυρό χημικό φάρμακο, αλλά δεν πρόκειται να είναι δύσκολο,» λέει ο Frost. «Εξετάζουμε τα προφίλ των υγιών και διαβητικών κυττάρων ώστε να βρούμε έναν πιο ξεχωριστό τρόπο να επανακτήσουμε την επουλωτική λειτουργία των κυττάρων».

Προκειμένου να θεραπευτεί μια πληγή, τρεις τύποι κυττάρων του δέρματος αναλαμβάνουν δράση. Τα μακροφάγα κύτταρα είναι τα πρώτα που ανταποκρίνονται, αφού εντός 24 ωρών φτάνουν στην βλάβη. Στη συνέχεια, φτάνουν οι ινοβλάστες, οι οποίοι είναι κάτι σαν τους «μηχανικούς» του σώματος, αφού βοηθούν στη δημιουργία της εξωκυττάριας μήτρας που επιτρέπει στα επόμενα κύτταρα, τα κερατινοκύτταρα, να εισέλθουν και να κάνουν την σκληρή δουλειά που είναι η αποκατάσταση και αναμόρφωση των κυττάρων.  «η διαδικασία της επούλωσης είναι σαν μία ορχήστρα, με διάφορα μουσικά όργανα που πρέπει να είναι όλα συντονισμένα για να βγει η ‘’συμφωνία’’. Όταν οποιοδήποτε μέρος της ορχήστρας δεν είναι συντονισμένο, η όλη διαδικασία επούλωση καθυστερεί σημαντικά.

Επόμενα βήματα

Για να οικοδομήσουμε έναν επίδεσμο νιτρικού οξειδίου με εξατομικευμένη θεραπευτική δύναμη, η ομάδα ερευνητών σχεδιάζει να εργαστεί δίπλα στο UP Portage Health System για τη συλλογή δειγμάτων κυττάρων από τοπικούς ασθενείς. Με την επέκταση των δειγμάτων των κυττάρων τους – και την εφαρμογή της τεχνολογίας στους πραγματικούς ασθενείς – η ομάδα θα συνεχίσει να διευρύνει τη βάση δεδομένων τους ενώ θα εμβαθύνει τις γνώσεις τους για τους μηχανισμούς του νιτρικού οξειδίου.

Στοιχεία για τον διαβήτη από την ΠΟΥ

Τα στατιστικά στοιχεία του διαβήτη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποκαλύπτουν την πρόκληση των ερευνητών σε αυτό το πεδίο:

  • 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως το 2012
  • 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με διαβήτη
  • 15% ή περισσότερο ζουν με έλκη διαβητικού ποδιού
  • 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνει ο διαβητικός
  • 90-120 ημέρες για να θεραπευτούν τα διαβητικά έλκη
  • 176 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για διαβήτη

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept