Φούσκωμα και διαβήτης: Πώς συνδέονται;

538

Το φούσκωμα στο στομάχι προκαλεί δυσφορία, μία αίσθηση πολύ δυσάρεστη για κάθε άνθρωπο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν φούσκωμα, όπως ένας κακός συνδυασμός τροφών ή ακόμη και τα ακανόνιστα γεύματα. Πώς όμως συνδέεται ο διαβήτης με το φούσκωμα στο στομάχι;

Λόγω της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, το σώμα εκκρίνει ινσουλίνη (ορμόνη) από το πάγκρεας. Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται. Σε ένα υγιές άτομο, όταν η ινσουλίνη παράγεται ενεργοποιεί τα κύτταρα του οργανισμού ώστε να χρησιμοποιήσουν τη ζάχαρη και τα λίπη από την κυκλοφορία του αίματος.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των κατεστραμμένων κυττάρων, τα οποία δεν αντιδρούν στο “σήμα” της ινσουλίνης. Αυτό ενεργοποιεί το σώμα να παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τοξικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που είναι γνωστά και ως υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι: έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και τα γλυκά, αυξημένη όρεξη, αύξηση του σωματικού βάρους (σε μια περίοδο 2-3 ετών), γενικευμένο αίσθημα κόπωσης και φούσκωμα μετά από κάθε γεύμα.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, μπορεί να έχετε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια εξετάσεων αίματος.

Πάντως σε κάθε περίπτωση που τα συμπτώματα φουσκώματος στο στομάχι επιμένουν οφείλουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ιατρού.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept