Βρέθηκε ο τρόπος για οριστική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1

534

Επιστήμονες μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε υγιή βήτα κύτταρα του παγκρέατος, ικανά να αντιδρούν στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, παράγοντας ινσουλίνη.

Σε ένα σημαντικό επίτευγμα, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ίαση του διαβήτη τύπου 1, κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι κατάφεραν να διαφοροποιήσουν βλαστοκύτταρα σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη!

Μέσω των ερευνών τους οι ειδικοί κατάλαβαν ότι για να ωριμάσουν και να λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα βήτα κύτταρα έχουν ανάγκη από τα νησίδια του παγκρέατος, τα λεγόμενα νησίδια του Λάνγκερχανς. Ανασυστήνοντας ένα αντίστοιχο περιβάλλον στο εργαστήριο, δημιούργησαν συστάδες κυττάρων περιέχουσες βήτα κύτταρα, τις οποίες στη συνέχεια μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι κυτταρικές συστάδες άρχισαν να λειτουργούν σαν παγκρεατικά κύτταρα.

«Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία δείχνουν και δρουν σε μεγάλο βαθμό όπως τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που όλοι έχουμε στο σώμα μας. Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο βήμα προς τον στόχο μας, που είναι η μεταμόσχευση κυττάρων σε ασθενείς με διαβήτη» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ματίας Χέμπρο.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αλλάζει άρδην τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη: Οι ενέσεις ινσουλίνης αυτή τη στιγμή προσφέρουν αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η συγκεκριμένη μελέτη «δείχνει τον δρόμο για την οριστική ίαση της νόσου».

Οι επιστήμονες είχαν επιδιώξει και στο παρελθόν να λύσουν το πρόβλημα του διαβήτη με μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος, όμως η εύρεση μοσχευμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept