Εγκυμοσύνη: Πότε ο διαβήτης κύησης οδηγεί σε διαβήτη τύπου δύο

167

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί αύξηση στο σάκχαρο του αίματος της εγκύου.

Η αύξηση αυτή περιγράφεται ως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης ( π.χ. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι) ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης, γράφει ο κ. Βασίλειος ΜπέτσαςΕνδοκρινολόγος, Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Τμήματος Μαιευτηρίου Λητώ, στο site του μαιευτηρίου.

Ανεξάρτητα από την αιτία, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επιπλοκή της κύησης που θα πρέπει να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί όσο γίνεται πιο σύντομα.

Η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση στο σάκχαρο της μπορεί, ανάλογα με την εβδομάδα εγκυμοσύνης, να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου. Δηλαδή,στην αρχή της κύησης (1ος – 3ος μήνας) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος π.χ. αποβολής ή εμφάνισης συγγενούς ανωμαλίας του εμβρύου.
Στο 2ο και 3ο τρίμηνο το αυξημένο σάκχαρο της μητέρας διεγείρει το πάγκρεας του εμβρύου, προς μεγαλύτερη έκκριση εμβρυϊκής ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ασύμμετρη αύξηση του εμβρύου, όπου το βάρος (δείκτης αποθήκης λίπους), επηρεάζεται πιο πολύ από το ύψος (δείκτης σωματικής ωρίμανσης).

Οι παραπάνω διαταραχές συνιστούν την μακροσωμία του εμβρύου η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με υπερηχογράφημα. Η μακροσωμία αποτελεί συχνή επιπλοκή του αρρύθμιστου Σ.Δ.Κ.

Νέα έρευνα μιλάει επίσης για σύνδεση του σακχαρώδους διαβήτη κύησης με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,  από  επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia. Σκοπός των ερευνητών ήταν να δημιουργηθεί μια ασφαλής και ακριβής μέθοδος πρόβλεψης των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης που κινδυνεύουν μελλοντικά από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Κάθε χρόνο στον Καναδά περισσότερο από το 20% των εγκύων παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη κύησης κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει μελλοντικά στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία για την πρόβλεψη του ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να εμφανίσουν τελικά τη χρόνια νόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές Michael Wheeler και Brian Cox ρίχνει νέο φως στο πώς εξετάζεται αν μία γυναίκα η οποία παρουσίασε διαβήτη κύησης θα παρουσιάσει μετέπειτα στη ζωή της σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Ο καθένας θέλει να πιστεύει ότι περίπου το 50% των γυναικών δεν θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και ακριβείς στην πρόβλεψή μας για το ποιες γυναίκες δεν θα νοσήσουν στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους ανθρώπους ωθώντας τους να εξετάζονται πιο συχνά ή να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους κάνοντας κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας», δήλωσε ο Δρ. Cox.

Στα πλαίσια της έρευνας μελετήθηκε μία ομάδα περίπου 1.000 γυναικών στη Νότια Καλιφόρνια οι οποίες είχαν παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Μετά τον τοκετό οι επιστήμονες παρακολούθησαν στενά την υγεία των γυναικών για περίπου δέκα χρόνια πραγματοποιώντας δοκιμασίες ανοχής στη γλυκόζη, μία σειρά άλλων βιοχημικών δοκιμών αλλά και τεστ για τον τρόπο ζωής τους.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επτά λιπίδια τα οποία ανάλογα με τα επίπεδά τους προέβλεπαν με ακρίβεια 92% το αν η γυναίκα θα έπασχε στο μέλλον από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για να γίνει αυτό χρησιμοποίησαν τεχνικές φασματομετρίας μάζας αλλά και τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που τους βοήθησε να υπολογίσουν και να αναγνωρίσουν τους παράγοντες του δείγματος αλλά και να κατανοήσουν τη δημιουργία διαφόρων μορίων καθώς επίσης και τη σχέση τους με τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

«Ο καθένας επικεντρώνεται στο σάκχαρο του αίματος. Αλλά τα λιπίδια είναι επίσης σημαντικά για τη νόσο. Η σχέση μπορεί να είναι αιτιολογική από την παχυσαρκία ή τους τύπους λιπαρών που οι άνθρωποι έχουν στη διατροφή τους. Γνωρίζοντας αυτό χρησιμοποιήσαμε μεθόδους που μας επέτρεψαν να εξετάσουμε περισσότερα από 1.000 λιπίδια σε πολύ σύντομο χρόνο από ένα μικρό δείγμα αίματος», δήλωσε ο Δρ. Wheeler.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept