Νηστεία της Σαρακοστής: Τι πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες από διαβήτη

234

Η παραδοσιακή νηστεία βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» ή LDL χοληστερόλης.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι όσοι ακολουθούν με συνέπεια τις επίσημες νηστείες έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα λαδερά φαγητά, τα οποία συνήθως περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.
Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, μεμονωμένα και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με αυτά τα φαγητά.
Καλό είναι τέλος να συνοδεύουν τα φαγητά τους από πράσινη σαλάτα, η οποία περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Η νηστεία δεν αφορά μόνο την ποιότητα αλλά και την ποσότητα. Ο διαβητικός μπορεί χωρίς να το καταλάβει να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα ή να καταναλώνει φαγητά με προσθήκη μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου. Επίσης στην νηστεία οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και τα δημητριακά έχουν πολλές θερμίδες και χρειάζεται προσοχή. Η αύξηση της πρόσληψης των θερμίδων μπορεί να επιφέρει αύξηση του λίπους και αύξηση του βάρους του διαβητικού με επικίνδυνες συνέπειες στην ομοιοστασία γλυκόζης και στην υγεία του.
Αναγκαία η πρόσληψη βιταμίνης Β12:
Επειδή βρίσκεται κυρίως στις ζωικές τροφές χρειάζεται προσοχή στην κάλυψη των αναγκών της. Η βιταμίνη είναι απαραίτητη στους διαβητικούς διότι προλαμβάνει τη διαβητική νευροπάθεια, βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του νευρομυικού συστήματος και στην πρόληψη της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού.
Υπάρχει στα θαλασσινά και κυρίως στα χτένια καθώς και στο χταπόδι και στα μύδια. Επίσης στο ενισχυμένο γάλα σόγιας, στα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (τουρσί, μαγιά μπύρας). Η σπιρουλίνα είναι πολύ καλή πηγή Β12 αλλά όσοι διαβητικοί έχουν αυξημένες τιμές κρεατινίνης θα πρέπει να την αποφύγουν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept