Έρχεται μια νέα εφαρμογή που θα μπορεί να ανιχνεύσει τον διαβήτη

172

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι με μία εφαρμογή στο smartphone θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύκολη ανίχνευση του διαβήτη στους ανθρώπους χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κλινική.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας μία δημοφιλής εφαρμογή στα smartphones η οποία μετρά τον καρδιακό παλμό χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα θα βοηθά και στον εντοπισμό συμπτωμάτων σακχαρώδους διαβήτη ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Ακόμα κι αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, συνακόλουθα και στην κυκλοροφορία του αίματος. Συχνά αναφέρονται ως αγγειακές αλλαγές. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θέλησαν να ελέγξουν αν ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί με τη χρήση της κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου και σήματος φωτοπληθυσμογραφίας (PPG), το οποίο μπορεί να εντοπίσει τις αγγειακές αλλαγές βασιζόμενο στη ροή του αίματος.

Για τη μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν 54,269 πολίτες οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Azumio Instant Heart Rate των smartphone. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 45 ετών. Το 53% εξ αυτών ήταν άνδρες, και το 47% γυναίκες. Το 7% είχε αναφέρει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Οι ερευνητές δημιούργησαν και εφάρμοσαν έναν αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τα smartphones με βάση τις καταγραφές σήματος PPG από συμμετέχοντες για να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη μπορούσαν να εντοπιστούν με βάση την αποκλειστική καταγραφή του εν λόγω σήματος.

Συνολικά, το δείγμα αναγνώρισε με επιτυχία τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη σε περισσότερο από 72% των περιπτώσεων χρησιμοποιώντας μόνο το σήμα PPG. Η δοκιμή είχε επίσης μια ισχυρή αρνητική προγνωστική αξία 97%, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 100 συμμετέχοντες που είχε προβλεφθεί ότι δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, οι 97 εξ αυτών όντως δεν είχαν την ασθένεια. Όταν συνδυάζεται η βαθμολογία του σακχαρώδη διαβήτη με άλλους ευρέως γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και η φυλή/εθνότητα, η ικανότητα να ταξινομείται κατάλληλα κάποιος ως πάσχων του διαβήτη βελτιώνεται περαιτέρω, αγγίζοντας το 81%.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα που βγήκαν με τους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό το εργαλείο μπορεί να συγκριθεί με πολλές παραδοσιακές μεθόδους πρόγνωσης του διαβήτη που χρησιμοποιούνται σε κλινικές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept