Ειδικοί αποκαλύπτουν πως σχετίζεται το παθητικό κάπνισμα με τον διαβήτη τύπου 2

252

Το 2014,  έκθεση στις ΗΠΑ ανέφερε για πρώτη φορά το κάπνισμα ως πιθανή αιτία διαβήτη τύπου 2. Σε απάντηση, μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση 88 προοπτικών με περίπου 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, εκ των οποίων 295.446 είχαν διαβήτη τύπου 2, για να διερευνήσουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των διαφόρων συμπεριφορών καπνίσματος και του διαβήτη.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή An Pan, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στο Hubei της Κίνας και του καθηγητή Frank Hu, του Χάρβαρντ Τ.Η. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan στη Βοστώνη, MA, δείχνει ότι τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα σχετίζονται με σημαντικά αυξημένους κινδύνους διαβήτη τύπου 2.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στην ζωή τους, οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 37% για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι πρώην καπνιστές κατά 14% και οι παθητικοί καπνιστές κατά 22%.
Η σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και του διαβήτη θέτει ένα νέο πρόβλημα, δεδομένου ότι περισσότερο από το 30% των μη-καπνιστών παγκοσμίως εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, συνεισφέροντας περίπου το 1% της παγκόσμιας ολικής θνησιμότητας και το 0,7% της γενικής επιβάρυνσης της υγείας λόγω ασθενειών με βασικό καταλύτη το κάπνισμα.

Μεταξύ των ενεργών καπνιστών, ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (πάντα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές) εκτιμάται στο:

21% για τους ελαφρά καπνιστές
34% για τους μέτριους καπνιστές και
57% για τους βαριά καπνιστές
Αν το κάπνισμα συμβάλλει όντως στον διαβήτη, οι συντάκτες της νέα μελέτης εκτιμούν ότι το 11,7% των συνολικών περιπτώσεων διαβήτη στους άνδρες και το 2,4% στις γυναίκες (περίπου 27.800.000 περιπτώσεις παγκοσμίως) οφείλονται σε ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου.

Επίσης, διαπιστώθηκε ένα ποσοστό της τάξης του 54% για αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε καπνιστές που είχαν κόψει το τσιγάρο πρόσφατα (λιγότερο από 5 χρόνια) σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 18% για όσους το είχαν κόψει πάνω από 5 χρόνια και στο 11% για όσους είχαν κόψει το τσιγάρο περισσότερα από 10 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώην καπνιστές φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι εκείνοι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ο αυξημένος κίνδυνος μακροπρόθεσμα είναι πολύ χαμηλότερος σε όσους κόβουν το κάπνισμα από ό,τι σε εκείνους που εξακολουθούν να καπνίζουν, καθιστώντας την αποφυγή του διαβήτη μακροπρόθεσμα ένα επιπλέον έγκυρο επιχείρημα για να κόψετε το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept