Έγκριση νέας θεραπείας για διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

310

Την έγκριση της επέκτασης της ένδειξης της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά (ηλικίας ενός έτους και άνω) έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Novo Nordisk. Αυτή η επέκταση έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη ένδειξη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευρύνει την ένδειξη της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης, καθιστώντας τη διαθέσιμη σε αυτό το νεότερο σε ηλικία πληθυσμό» είπε ο Mads Krogsgaard Thomsen, executive vice president και chief science officer της Novo Nordisk. «Με αυτή την ευρύτερη ένδειξη, ελπίζουμε ότι οι έφηβοι και τα παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω θα βρουν την ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης ως μια καλή επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τους».

Για αυτή την παιδιατρική ένδειξη, συστήνεται η χορήγηση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης να γίνεται πριν από το γεύμα (0-2 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος). Ωστόσο, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης μπορεί να χορηγηθεί και έως 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος (μεταγευματική χορήγηση) σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα για τη λήψη του γεύματος.

Συστήνεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος όταν η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης χορηγείται μεταγευματικά στο δείπνο προκειμένου να αποφευχθεί η βραδινή υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

Ο διαβήτης στα παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται και μελέτες δείχνουν πως σήμερα τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως με την πάροδο των ετών, ο -αρρύθμιστος, κυρίως- διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, το φλεβικό σύστημα, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα, προκαλώντας χρόνια προβλήματα και πρόωρο θάνατο.

Ο διαβήτης τύπου 1

Αλλιώς γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή παιδικός διαβήτης, προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Η αιτία δεν είναι γνωστή, θεωρείται όμως πως πρόκειται για αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πολλές χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1, ειδικά στα μικρότερα παιδιά. Μάλιστα, χωρίς να μπορούν οι ειδικοί να δώσουν εξήγηση γι’ αυτό, το πρότυπο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης στα παιδιά, μοιάζει με τις επιδημίες των λοιμωδών νόσων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept