Έρευνα: Μία μέτρια αύξηση υγιεινών τροφών αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

1.052

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, απέδειξαν πως αν καθημερινά καταναλώνουμε μια μικρή ποσότητα φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στις ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στην επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης ενώ η δεύτερη, που διεξήχθη από ερευνητές στην Ευρώπη, μελέτησε τις επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών. Οι ερευνητές και στις δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι μια μέτρια αύξηση υγιεινών τροφών συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μέτρια αύξηση μπορεί να περιλαμβάνει την μία ή και περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα ή την μέτρια αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Από την πρώτη μελέτη, που επικεντρώθηκε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, προκύπτει ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες βρώμης την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους που είχαν λιγότερες από μία μερίδες την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές διεξήγαγαν την ανάλυσή τους με βάση βιοδείκτες στο αίμα και όχι ερωτηματολόγιο διατροφής, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα είναι πιο αξιόπιστα. Η Δρ. Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας της δεύτερης μελέτης, αναφέρει: «Μελετώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα, δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των ανθρώπων σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, και έτσι ελαχιστοποιήσαμε το λάθος και την προκατάληψη που έρχεται με την ανάκληση των τροφίμων που καταναλώθηκαν».

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ενώ η αναλυτική διαδικασία των μελετών παρείχε πιο ακριβή αποτελέσματα από ένα απλό ερωτηματολόγιο, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς. «Τα πορίσματα των ερευνών αποδεικνύουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι τα τρόφιμα δηλαδή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πίτουρα και γενικά τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη, δεν προκαλούν απότομες διακυμάνσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα» εξηγεί η διατροφολόγος Sharon Zarabi διευθύντρια προγράμματος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. «Αντίθετα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζαχαρούχα δημητριακά προκαλούν αυτές τις απότομες διακυμάνσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγουμε» επισημαίνει.

Φτιάξτε πολύχρωμα πιάτα

Για να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή προσέγγιση, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως αυγά, γιαούρτι ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με φρούτα ή λαχανικά. «Απλά κοιτάξτε το πιάτο σας και θα έχετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για να καταλάβετε αν το γεύμα σας είναι αρκετά θρεπτικό. Εάν δεν είναι πολύχρωμο, τότε μάλλον χρειάζεστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά» επισημαίνει η διατροφολόγος Sharon Zarabi. Ακόμη ένας τρόπος για την ενίσχυση της υγιεινής διατροφής είναι η αντικατάσταση των κλασικών ζυμαρικών με ζυμαρικά από λαχανικά, φασόλια, ρεβίθια ή και μπιζέλια.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept