14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια ημέρα διαβήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

259

diabetic_blood_sugar1

Εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη, αποτελεί η δεκατη τέταρτη μέρα του Νοέμβρη, με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές αλλά και  τη θεραπεία της πάθησης.

Η 14η Νοεμβρίου, είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος το 1922  ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ  σώζοντας  εκατομμύρια ζωές.

Ο όρος διαβήτης όμως αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

ΔΕΙΤΕ το σποτ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας για την παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη

Εν τω μεταξύ ενημερωτικές δράσεις και συναυλίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, με τον γενικό τίτλο «Σαν Διαδρομή», διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο Γ’ Παθολογικής Κλινικής ΓΝ Νίκαιας, τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στις 14, 22 και 24 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τα «Γλυκοπερπατήματα» όπου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν από την πλατεία Παιδικής Στέγης έως το Δημοτικό θέατρο «Μάνος Λοϊζος» (Θηβών 245) και μετά το περπάτημα θα υποβληθούν σε μέτρηση του σακχαρώδη διαβήτη. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο θέατρο.

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας, το ενδιαφερόμενο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλίες με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στο διαβήτη, ενώ την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Λοϊζος» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη διαχείριση του διαβήτη.

Ομιλητές θα είναι οι: Δρ. Σταύρος Μπούσμπουλας, διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής & υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ Νίκαιας, Δρ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης, επιμελητής Β’, Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ Νίκαιας, Άννα Γκρόζου, επισκέπτρια Υγείας Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ Νίκαιας, Αναστασία Κατωπόδη, επισκέπτρια Υγείας Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ Νίκαιας, Δέσποινα Πασπαλά, επισκέπτρια Υγείας ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept