Ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης 2 σημαίνει χαμηλή βιταμίνη D

97
altΗ βιταμίνη D είναι ένα είδος προ-ορμόνης με σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα παιδιά που έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης παρουσιάζουν δυσμορφίες και αναπτύσσουν ραχίτιδα, ενώ οι ενήλικες εμφανίζουν αδυναμία των οστών (γνωστή ως οστεομαλακία).
Τη βιταμίνη Dτο σώμα μας δεν είναι σε θέση να την παράγει και οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνεται με τη διατροφή (π.χ., γάλα). Την ίδια στιγμή, η βιταμίνη D μπορεί να παράγεται αυθόρμητα από το δέρμα μας, όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι πολύ διαλυτή και για τον λόγο αυτόν τείνει να συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό.
Τον τελευταίο καιρό, πολλές μελέτες έχουν δείξει στενή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων στο αίμα της βιταμίνης D και των μεταβολικών νοσημάτων και των συνεπειών τους, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου.
Από μια νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 715 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο Πανεπιστήμιο της Verona, προέκυψε ότι οι τιμές της βιταμίνης D επηρεάζουν τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τον τύπο της θεραπείας και την παρουσία ή την απουσία της διαβητικής νεφροπάθειας. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί ακόμη κατά πόσον η χορήγηση βιταμίνης D είναι σε θέση να βελτιώσει τον διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept