Μικρές μεταλλάξεις μιας πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσουν νεανικό διαβήτη

114
altΗ sirtuin-1 (σιρτουίνη-1) είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σώμα μας και η λειτουργία της είναι να «διορθώνει» τα κύτταρά μας.
Η δράση της είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία αλλά και με πολλές μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά, οι ειδικοί μελέτησαν ποντίκια που ήταν φορείς της μετάλλαξης, κατά την οποία αδρανοποιείται το γονίδιο που κωδικοποιείται για την πρωτεΐνη αυτήν.
Οι ποντικοί υποβλήθηκαν σε μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια, ήταν πιο επιρρεπείς στο να συσσωρεύουν λίπους στο ήπαρ, να αναπτύσσουν διαταραγμένη λειτουργία της ινσουλίνης και να μεταβάλλουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα που ευνοεί την ανάπτυξη μιας μικροβιακής χλωρίδας η οποία είναι τυπική στους παχύσαρκους και συμβάλλει στη μεταβολική βλάβη.
Με άλλα λόγια, αυτή η πρωτεΐνη, εάν λειτουργεί καλά, μπορεί να μας προστατεύσει από μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept