Αποκτήστε μια άλλη αντίληψη για την υπογλυκαιμία

118
altΕάν έχετε διαβήτη, ειδικά τύπου 1, ξέρετε τι είναι η υπογλυκαιμία.
Από μόνη της δεν είναι ένα ανησυχητικό επεισόδιο. Συνήθως δεν προκαλεί τίποτα σοβαρό (εκτός αν βρίσκεστε στην κορυφή μιας σκάλας ή οδηγείτε αυτοκίνητο στην εθνική οδό κ.λπ.), αλλά εξακολουθεί να είναι μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής σας.
Όποιος βρίσκεται σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο, νιώθει πως χάνει την επαφή με τον περιβάλλοντα κόσμο, δεν θυμάται τίποτα, ξυπνάει ιδρωμένος, κουρασμένος και φοβισμένος.
Ακόμη και εκείνοι που έχουν παρατηρήσει μια σχετική πρόοδο όσον αφορά τα επεισόδια υπογλυκαιμίας προφανώς την αισθάνονται ως κάτι τρομακτικό.
Η υπογλυκαιμία, από μόνη της, δεν προκαλεί ποτέ, σχεδόν, σοβαρές συνέπειες, αλλά είναι συχνά ο μεγαλύτερος φόβος εκείνων που έχουν διαβήτη. Οι περισσότεροι λαμβάνουν συμβουλές για τη μείωση της θεραπείας τους, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν αυτά τα επεισόδια ή, με τα πρώτα συμπτώματα, τρώνε κάτι -μερικές φορές, μάλιστα, φτάνουν στην υπερβολή.
Η κατάσταση, ωστόσο, γίνεται σοβαρή σε άτομα που έχουν μακρά ιστορία ανεπαρκώς ελεγχόμενου διαβήτη τύπου 1. Αυτοί οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι, πλέον, σε θέση να αισθανθούν τα πρώτα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Δεν την καταλαβαίνουν όταν πλησιάζει και δεν είναι σε θέση να κάνουν το αναμενόμενο (για παράδειγμα, να σταματήσουν το αυτοκίνητο ή να φάνε κάτι), πιθανώς με σοβαρές συνέπειες.
Μια νέα πιλοτική αγγλική μελέτη δείχνει, όμως, ότι ακόμη και σε αυτούς τους ανθρώπους είναι δυνατόν να ανακτηθεί η αντίληψη της υπογλυκαιμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας δεν οφείλεται σε πραγματική μεταβολή του νευρικού συστήματος. Αυτή είναι άλλη μία απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η θεραπευτική αγωγή.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept