Μια νέα ορμόνη ίσως οδηγήσει στη θεραπεία του διαβήτη

117
altΟ αυξητικός παράγοντας ινοβλάστη 21 (FGF21) είναι ένα μέλος της οικογένειας των αυξητικών παραγόντων σε έναν τύπο κυττάρων που ονομάζονται ινοβλάστες.
Δεν ρυθμίζει πραγματικά την κυτταρική ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κυττάρων, αλλά λειτουργεί ως μια κανονική ενδοκρινής ορμόνη.
Η FGF21 παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες φυσιολογικές διεργασίες, καθώς είναι ο άξονας της αυξητικής ορμόνης στη θερμογόνο λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί επιστήμονες υποθέτουν πως ίσως έχει έναν ρόλο στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Σε μια νέα έρευνα, οι συγγραφείς αποδεικνύουν ότι πολλές δράσεις αυτής της ορμόνης είναι ανεξάρτητες από αυτές της ινσουλίνης. Για παράδειγμα, σε ορισμένα ποντίκια αφαιρέθηκε ο υποδοχέας της ινσουλίνης στο ήπαρ, προκαλώντας υπεργλυκαιμία. Τα ίδια ποντίκια έλαβαν θεραπεία με τη νέα ορμόνη FGF21 και ήταν σε θέση να εξομαλύνουν την υπεργλυκαιμία, χωρίς να χρειαστεί αύξηση της ινσουλίνης.
Επιπλέον, παρουσίασαν μειωμένη χοληστερόλη, ενώ βελτιώθηκαν διάφορες μεταβολικές παράμετροι. Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις φάνηκε να είναι δευτερεύουσες σε σχέση με τη βελτιωμένη λειτουργία της ινσουλίνης.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως μόνο μια ορμόνη ανεξάρτητη από την ινσουλίνη θα μπορούσε να βελτιώσει πολλές από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept