Μενθόλη ενάντια στην παχυσαρκία και τον διαβήτη

119
altΕρευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα έχουν δημοσιεύσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη στο περιοδικό «Molecular Endocrinology Cellular ADN», στην οποία τονίζουν τους μοριακούς μηχανισμούς που μετατρέπουν τον λευκό λιπώδη ιστό σε καφέ λιπώδη ιστό, ώστε να αδυνατίζουμε.
Η μενθόλη, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, είναι ένα από τα μόρια που θα δημιουργήσουν αυτό το «θαύμα», μετατρέποντας το λίπος σε θερμότητα. Η μενθόλη είναι ένα τερπενοειδές που βρίσκεται στα αιθέρια έλαια της οικογένειας της μέντας (μέντα, δυόσμος και άλλα).
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από κάποιους «αισθητήρες» στον λευκό λιπώδη ιστό, αναφέρεται στη μελέτη. «Όπως δεν μπορούμε να αισθανθούμε το κρύο χωρίς το νευρικό σύστημα, κάπως έτσι υπολειτουργούν και οι αισθητήρες αυτοί».
Η μενθόλη, μαζί με άλλα μόρια, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει αυτούς τους αισθητήρες, αυξάνοντας τον μεταβολισμό του λευκού λιπώδους ιστού και καίγοντας λίπος. Η τεχνική που χρησιμοποιείται, λένε οι ερευνητές, φαίνεται ότι στερείται παρενεργειών και θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας και ανάπτυξης στρατηγικών κατά του υπερβολικού βάρους. Μαζί με το αδυνάτισμα, η τεχνική αυτή θα βοηθήσει άτομα που πάσχουν από σχετικές με την παχυσαρκία ασθένειες, ειδικά σε μια εποχή που οι διατροφικές και οι μεταβολικές διαταραχές είναι διαδεδομένες.
Σήμερα 250 εκατομμύρια άνθρωποι μάχονται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας και χωρίς τα κατάλληλα μέτρα το 2025 θα φτάσουν τα 380 εκατομμύρια. Στην Ιταλία, το 9% των ατόμων μεταξύ 20 και 79 ετών έχει διαβήτη καθώς και το 20% των ηλικιωμένων, χωρίς να ξεχνάμε 15.000 παιδιά και εφήβους με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους.
Προφανώς, όπως πάντα, η συμβουλή είναι σωστή διατροφή και άσκηση, η οποία θα μας επιτρέψει να μείνουμε σε φόρμα και σε ένα σταθερό, αποδεκτό βάρος.
Όπως και να ’χει, κάθε ανακάλυψη που θα βοηθήσει τα άτομα τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία και προβλήματα υγείας είναι σίγουρα ένα μεγάλο επίτευγμα και ελπίδα για το μέλλον.
 
ΠΗΓΗ: inTopic.it
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept