Οι επιπλοκές δεν εξαρτώνται από τη διάρκεια του διαβήτη

114
altΓνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα του διαβήτη -γι’ αυτό και είναι μεγάλη ανάγκη να ελέγχεται- είναι ο κίνδυνος να προκύψουν επιπλοκές.
Οι περισσότεροι ασθενείς πλήττονται κυρίως στα μάτια, στα νεύρα, στα νεφρά αλλά και στις αρτηρίες -επιπλοκές οι οποίες εμφανίζονται έπειτα από χρόνια διαβήτη, ευτυχώς μόνο εάν το σάκχαρο δεν διατηρείται υπό έλεγχο.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη πιστεύουν ότι οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά από μια μακρά διάρκεια της νόσου, ακόμη κι αν είναι καλά ελεγχόμενη.
Ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στο «JAMA» φαίνεται να αντικρούει αυτήν την παλιά και εσφαλμένη υπόθεση. Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια πολύ ιδιαίτερη και σπάνια μορφή διαβήτη, η οποία ονομάζεται MODY (διαβήτης των ενηλίκων στους νέους ή διαβήτης που εμφανίζεται σε νεαρά άτομα) και οφείλεται σε μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που μειώνει την έκκριση της ινσουλίνης. Αυτοί οι άνθρωποι, ως φορείς μιας γενετικής μετάλλαξης, γεννιούνται με μια ήπια μορφή της νόσου, αλλά προφανώς έχουν διαβήτη όλη τη ζωή τους. Η έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι, αν και η ιστορία του διαβήτη σε αυτούς τους ασθενείς ήταν μακρά (κατά μέσο όρο 50 έτη), οι επιπλοκές ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με ομάδες ανθρώπων που είχαν διαβήτη τύπου 2 στην «κλασική» του μορφή.
Με άλλα λόγια, η άποψη ότι η διάρκεια του διαβήτη σχετίζεται με τις επιπλοκές είναι εντελώς λανθασμένη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept