Ανακαλύφθηκε μηχανισμός για την εξάπλωση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη

104
altΥπάρχει μια ασθένεια σε παιδιά -ευτυχώς πολύ σπάνια- που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάπλωση των κυττάρων τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας.
Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς αυτής της ασθένειας για να βρει μια μελλοντική θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Στην πραγματικότητα, υπεύθυνο γι’ αυτόν τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη φαίνεται να είναι ένα μόριο που ονομάζεται p57Kip2, η δραστηριότητα του οποίου μειώνεται.
Οι μελετητές έλαβαν κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη από το πάγκρεας ενηλίκων που έχουν τη νόσο και τα εμφύτευσαν σε ποντίκια, στα οποία η δραστικότητα του μορίου p57Kip2 μειώθηκε, με αποτέλεσμα τον σημαντικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, αυτό το σύστημα μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, αλλά θα μπορούσε να «αναγεννήσει» τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και σε ανθρώπους, με πιθανό αποτέλεσμα την επίλυση διά παντός της νόσου του διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept