Ανακαλύφθηκε πιθανό αντίδοτο για τον θάνατο των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη

128
altΗ ανθρώπινη αμυλίνη ή ανθρώπινη νησίδα αμυλοειδούς προδρομικού πολυπεπτιδίου (hIAPP) είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος μαζί με την ινσουλίνη.
Η αμυλίνη εκτελεί πολλές λειτουργίες: ορμονική, ανασταλτική (ειδικότερα αναστέλλει την έκκριση της γλυκαγόνης) και ρυθμιστική (στη διαδικασία της απορρόφησης των υδατανθράκων) και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.
Μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ορμόνες διεγείρει το αίσθημα κορεσμού και είναι χρήσιμη στη ρύθμιση της θερμιδικής πρόσληψης και στην αποτροπή της παχυσαρκίας και άλλων διατροφικών διαταραχών.
Η αμυλίνη είναι, επίσης, παρούσα στις νησίδες του Langerhans του παγκρέατος στο 90% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Εχθρός των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη είναι η εναπόθεση αμυλοειδούς, μιας ινιδικής ουσίας που είναι σε θέση να προκαλέσει τον θάνατο των ίδιων των κυττάρων. Αλλά πώς προκύπτει αυτή η διαδικασία;
Σύμφωνα με μια μελέτη της ινσουλίνης που παράγουν τα κύτταρα τόσο του αρουραίου όσο και του ανθρώπου, το αμυλοειδές είναι σε θέση να ενεργοποιήσει ένα μόριο που ονομάζεται Fas, το οποίο με τη σειρά του θα ενεργοποιήσει ένα άλλο μόριο, που ονομάζεται κασπάση 8.
Φάρμακα που αναστέλλουν τη λειτουργία της κασπάσης 8 μπορούν να σταματήσουν αυτήν τη διαδικασία και αντιπροσωπεύουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την πρόληψη του διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept