Εξέταση αίματος σώζει από το διαβήτη

106
altΤον κίνδυνο για προδιαβήτη, που σχεδόν πάντα εξελίσσεται σε διαβήτη τύπου 2, μπορεί να ελέγξει ειδική εξέταση αίματος, που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα ευρήματα (που δημοσιεύονται στο περιοδικό European Journal of General Practice) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Ο διαβήτης τύπου 2 καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης αλλά και ένας από τους βασικούς λόγους ακρωτηριασμού του κάτω άκρου, νεφρικής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ανάλυση του ιατρικού ιστορικού για περισσότερους από 10.000 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, ένας εκπρόσωπος των επιστημόνων είπε ο έλεγχος ήταν ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του διαβήτη εν τη γενέσει του.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια, που πολύ δύσκολα μπορεί να θεραπευτεί από τη στιγμή που θα «αναπτυχθεί».
Στους υγιείς ανθρώπους, η γλυκόζη απορροφάται από το αίμα για να χρησιμοποιηθεί από διάφορους ιστούς. Ωστόσο, τα κύτταρα των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, που παράγεται από το πάγκρεας. Αυτά τα άτομα παρουσιάζουν επίπεδα γλυκόζης υψηλότερα από το κανονικό.
 
Την ίδια στιγμή, στα άτομα με προδιαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης κυμαίνονται μεταξύ των φυσιολογικών ορίων αλλά και αυτών που παρουσιάζουν οι διαβητικοί.
 
Η γλυκόζη του αίματος μπορεί να ελεγχθεί άμεσα με διάφορους τρόπους. Οι ειδικοί, όμως, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, ελέγχουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c στο αίμα.
 
Ο συγγραφέας της έρευνας δρ Nataly Lerner δήλωσε: «Η μελέτη μας υποστηρίζει την ιδέα ότι ο έλεγχος της A1c, που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της νόσου στο πληθυσμό υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι υπέρβαροι ασθενείς».
Από την πλευρά του, ο Dr Nick Oliver, σύμβουλος του διαβήτη στο Imperial College Healthcare NHS Trust, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και αν θα μπορούσα να το δω στην καριέρα μου θα είναι απίστευτα συναρπαστικό».
 
ΠΗΓΗ: express.co.uk
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept