Διαβήτης και κυστική ίνωση

109
altΗ κυστική ίνωση είναι μια γενετική ασθένεια, συχνά πολύ σοβαρή, αλλά είναι επίσης μια σπάνια -ευτυχώς- επιπλοκή που μπορεί να έχει ο διαβήτης.
Η κυστική ίνωση χαρακτηρίζεται από μία ανωμαλία στις μεταφορές χλωριδίου στην κυτταρική μεμβράνη των αδένων έκκρισης. Κατά συνέπεια, οι αδένες εκκρίνουν μια πολύ παχιά και κολλώδη βλέννα και, επομένως, είναι δύσκολο να κινηθούν.
Στα όργανα, οι βλεννώδεις εκκρίσεις παρουσιάζουν μια αφύσικη παχύρρευστη απόφραξη των αγωγών, προκαλώντας την εμφάνιση περισσοτέρων κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, όπως υποτροπιάζουσες πνευμονικές λοιμώξεις, παγκρεατική ανεπάρκεια, διαβήτη, υποσιτισμό, κίρρωση του ήπατος, εντερική απόφραξη και στειρότητα σε άνδρες. Με άλλα λόγια, είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια.
Σε μια νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 230 ασθενείς με κυστική ίνωση (123 άνδρες και 107 γυναίκες) καθώς και σε 44 υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν την παραγωγή της ινσουλίνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η έκκριση ινσουλίνης είναι μειωμένη πιο πολύ στις γυναίκες με κυστική ίνωση παρά στους άνδρες με την ίδια νόσο. Οι άνδρες με κυστική ίνωση έχουν μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, αλλά αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept