Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ίσως ξεκινά από τη γέννησή μας

91
altΟ κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι υψηλότερος στα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα.
Για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, έγινε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkin, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βαλτιμόρη, όπου μελετήθηκαν 1.358 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2010, τα οποία παρακολουθήθηκαν από το 2005 έως και το 2012.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ινσουλίνης κατά τη γέννηση και μετά κάθε 1,5 χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα προς την ηλικία κατά τη γέννηση. Τα πρόωρα μωρά είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης (και ως εκ τούτου μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες).
Το σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι, λοιπόν, ότι τα αυξημένα επίπεδα των επιπέδων της ινσουλίνης στο πλάσμα που μετρήθηκαν κατά τη γέννηση μπορεί να είναι η αρχή μιας διαδικασίας επιπολασμού της νόσου, η οποία μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.
Ο πληθυσμός που μελετήθηκε από τους ερευνητές (κυρίως αστικών περιοχών, από μειονότητες) έχει υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αργότερα παιδικής παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σημασία της μελέτης για την προέλευση της ανάπτυξης αυτών των ασθενειών. Η έρευνα δείχνει μια συνέχεια του κινδύνου χρόνιων νόσων, ο οποίος ξεκινά από μια σειρά περιβαλλοντικών επιρροών που λειτουργούν σε όλη τη ζωή, με αφετηρία τη γέννηση. Τα αποτελέσματα, μικρά στην αρχή, αλλά δυνητικά σοβαρά αργότερα, μπορούν να συγκριθούν με τις διαδικασίες της προσαρμογής της ζωής, ενώ επηρεάζονται από αναπτυξιακά ερεθίσματα, όπως έχει αναφερθεί από έρευνες σε πειραματόζωα.
Η βασική έρευνα στον τομέα αυτόν έχει αρχίσει να διαλευκάνει τους υποκείμενους μηχανισμούς και να προτείνει πιθανούς βιοδείκτες κινδύνου.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept