Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D προλαμβάνουν τον διαβήτη 1

107
altΑυτήν τη στιγμή γίνεται πολλή έρευνα στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τον ρόλο της βιταμίνης D σε μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των οστών. Στην πράξη, πρόκειται για ένα είδος ορμόνης (αλλά δεν είμαστε σε θέση να την παράγουμε μόνοι μας) που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο (ιδιαίτερα το νερό που πίνουμε) και τη σταθερότητα στα κόκκαλα.
Στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης D παραγόταν από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα μας, όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι πράγματι σε θέση να τη συνθέσει.
Για διάφορους λόγους, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει γίνει ενδημική λόγω της κακής έκθεσης στον ήλιο (εκτός από τους λίγους τυχερούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ), αλλά και επειδή η βιταμίνη D είναι «διαλυτή» ή τείνει να συσσωρεύεται στο λίπος. Ως εκ τούτου, όποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, επειδή αυτή συσσωρεύεται σε περίσσεια λίπους.
Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, τέλος, ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν την τάση να είναι παρόντα σε άτομα που έχουν μεταβολικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη) ή καρδιαγγειακά νοσήματα (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή).
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν πρόκειται για μια απλή ένωση ή εάν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν την εμφάνιση των ασθενειών.
Σε μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Βελγίου και της Ιταλίας, οι ερευνητές προσπάθησαν να χορηγήσουν υψηλές δόσεις της βιταμίνης D σε ποντίκια που, για γενετικούς λόγους, ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1.
Η έρευνα έδειξε ότι, εάν οι υψηλές δόσεις χορηγούνται από τη γέννηση των ποντικών και σε όλη τους τη ζωή, υπάρχει μεγαλύτερη διατήρηση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.
Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να περνούμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο και να παραμένουμε αδύνατοι, αρχίζοντας από τα παιδιά. Σίγουρα θα έχουμε περισσότερη βιταμίνη D, τα οστά θα μεγαλώνουν καλύτερα και ίσως προλάβουμε τον διαβήτη τύπου 1.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept