Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί διαβήτη 1 στα παιδιά

121
altΗ βιταμίνη D είναι ένα είδος ορμόνης την οποία δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε μόνοι μας. Πολλά άτομα παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, για το έντερο και την υγεία των οστών, λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης D παραγόταν από την άμεση έκθεση του ανθρώπου στον ήλιο. Το δέρμα μας, όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι πράγματι σε θέση να τη συνθέσει.
Για διάφορους λόγους, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει γίνει ενδημική λόγω της μικρής έκθεσης στον ήλιο (εκτός από τους λίγους τυχερούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους) αλλά και επειδή η βιταμίνη D είναι «διαλυτή» ή τείνει να συσσωρεύεται, αν δεν ασκούμαστε, στο λίπος μας. Έτσι, υπέρβαρα άτομα έχουν μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να κατανοηθεί ο ρόλος της βιταμίνης D σε ό,τι αφορά την προστασία ενάντια στα μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1.
Πρόσφατα μια νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 108 παιδιά με πολλαπλά θετικά αντισώματα προς τα παγκρεατικά νησίδια (και επομένως με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη) καθώς και παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Τα 108 παιδιά με πολλαπλά θετικά αντισώματα παρακολουθήθηκαν για 5,8 χρόνια. Ανακαλύφθηκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, παρόλο που δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την πρόκληση της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν πως είναι καλό τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept