Ανακάλυψαν γονίδιο που προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

105
altΣίγουρα πρέπει να υπάρχει γενετική προδιάθεση και στην οικογένεια για να νοσήσει κάποιος από διαβήτη τύπου 2.
Αυτό ώθησε τους ερευνητές στο MIT, στη Βοστώνη, να… παρατάξουν ένα δείγμα τεραστίων διαστάσεων (150.000 γονιδιώματα ατόμων από τις σκανδιναβικές χώρες) και να αρχίσουν να συγκρίνουν ανθρώπους που, αν και δεν είχαν παράγοντες κινδύνου (όπως η παχυσαρκία και οι κακές διατροφικές συνήθειες), παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2 με μια άλλη ομάδα ατόμων οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είχαν παράγοντες κινδύνου (βάρος, κακή διατροφή, κάπνισμα κ.λπ.), δεν είχαν αναπτύξει τη νόσο.
Η ανάλυση του DNA της δεύτερης ομάδας έδειξε δύο άτομα που είχαν μια μετάλλαξη η οποία ακύρωνε το αντίγραφο ενός γονιδίου που ονομάζεται ZnT8.
Η έρευνα επεκτείνεται στον ισλανδικό πληθυσμό. Το επόμενο βήμα θα είναι να καταλάβουμε πώς επηρεάζει αυτή η γενετική μετάλλαξη και πώς μπορεί να γίνει χρήση του μηχανισμού αυτού σε άτομα τα οποία δεν έχουν τη μετάλλαξη.
Απαιτείται μακρά έρευνα, αλλά η ανακάλυψη αποδεικνύει σαφώς ότι ο εντοπισμός των γενετικών συστατικών είναι σε θέση με κάποιον τρόπο να αλλάξει πολλά στη θεραπεία.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept