Ο διαβήτης τύπου 1 ίσως συνδέεται με… εντερικά βακτήρια που αναπτύσσονται κατά τη γέννηση

108
altΑν και ίσως δεν το γνωρίζετε, τα έντερά μας φιλοξενούν συνήθως από 500 έως 1.000 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, τα πιο πολλά από τα οποία είναι τα βακτήρια.
Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο, η παρουσία τους στα έντερά μας είναι σημαντικό να λειτουργήσει θετικά. Για παράδειγμα, μια σημαντική λειτουργία της ανθρώπινης μικροχλωρίδας είναι η κατανομή των ουσιών που το σύστημά μας δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει.
Τα βακτήρια διατηρούν ευνοϊκές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας και του ξενιστή και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την υγεία του τελευταίου.
Παρά το γεγονός ότι τα εντερικά βακτήρια έχουν μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο των φλεγμονωδών νόσων, είναι, πλέον, σαφές ότι αυτή η μικροβιακή κοινότητα διαμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, ενώ επηρεάζει σημαντικά και τον μεταβολισμό. Οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις αυτές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να προσδιορίζουν τα βασικά μονοπάτια σηματοδότησης στη ρύθμιση μεταξύ της μικροχλωρίδας και του οργανισμού υποδοχής.
Σε μια νέα μελέτη, οι συγγραφείς προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν υπήρχαν διαφορές στην αρχική σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας σε βρέφη που ανέπτυξαν πρόβλημα στα νησίδια κυττάρων, κάτι που αποτελεί αναγνωρισμένο δείκτης κινδύνου για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.
Μελετήθηκε η μικροβιακή χλωρίδα σε 298 δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν προοπτικά έως την ηλικία των 3 ετών από 22 περιπτώσεις παιδιών που ανέπτυξαν αντισώματα νησιδίων αλλά και από άλλα βρέφη και νήπια. Τα μικρόβια που μεταβλήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής επηρεάστηκαν επίσης από τη γαλουχία, τον απογαλακτισμό και άλλους παράγοντες.
Δεν βρέθηκαν διαφορές στη μικροβιακή σύνθεση ή την αφθονία των μεμονωμένων ειδών μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, στα παιδιά που ανέπτυξαν αυτοανοσία ήταν ουσιαστικές οι αλλαγές στα δίκτυα αλληλεπίδρασης μεταξύ των διάφορων μικροβιακών στελεχών.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της μικροχλωρίδας στα νησίδια των κυττάρων και του διαβήτη τύπου 1.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept