Η βιταμίνη D στις μεταβολικές ασθένειες

104
altΟ ρόλος της βιταμίνης D στις μεταβολικές ασθένειες (όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, συμπεριλαμβανομένου του τύπου 1) και στην καρδιαγγειακή νόσο γίνεται όλο και πιο περίπλοκος.
Πολλές μελέτες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης αυτής και των διάφορων ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες ασθένειες συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία και η ίδια η παχυσαρκία σχετίζεται με ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης.
Η βιταμίνη D, στην πραγματικότητα, είναι λιποδιαλυτή και τείνει να συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που είναι παχύσαρκος έχει περισσότερη βιταμίνη D σε λιπαρά και λιγότερη στο αίμα.
Επιπλέον, η κύρια πηγή της βιταμίνης D προέρχεται από το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν την τάση να «καλύπτονται». Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο είναι, προφανώς, η καλύτερη διαχείριση της βιταμίνης D.
Σε μια νέα μελέτη, 218 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ξεκινήσει δίαιτα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έκανε λήψη της βιταμίνης D και η άλλη έλαβε εικονικό φάρμακο. Οι γυναίκες που έκαναν πρόσληψη βιταμίνης D (εκείνες που έφθασαν σε τιμές επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D) είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μικρότερη περίμετρο μέσης, σε συνδυασμό με μείωση των παραμέτρων της χρόνιας φλεγμονής, που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept