Το βάρος της μητέρας επηρεάζει τον μεταβολισμό του βρέφους

113
altΌλες οι μητέρες παρουσιάζουν αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές πολύ, άλλες λιγότερο.
Η μεγάλη αύξηση του βάρος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό του νεογέννητου. Αυτό ανακαλύφθηκε χάρη σε μια νέα επιστήμη, που ονομάζεται Επιγενετική, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση των γονιδίων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου.
Πολλά αλλάζουν στον μεταβολισμό του εμβρύου ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η νέα μελέτη διεξήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία και σε αυτήν εντάχθηκαν 31 μητέρες και τα βρέφη τους, ηλικίας 4 μηνών.
Η μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που πήραν βάρος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχαν μωρά με υψηλότερο επίπεδο σωματικού λίπους. Αντίθετα, όσες πήραν βάρος το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης απόκτησαν παιδιά με υψηλότερα επίπεδα άλιπης μάζας σώματος (κυρίως μυϊκή μάζα).
Τα επίπεδα του δείκτη μάζας σώματος της μητέρας συσχετίζονται με τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 στο νεογέννητο, ενός φλεγμονώδους μορίου που σχετίζεται με τον διαβήτη.
Η μυϊκή μάζα του νεογνού συσχετίζεται αρνητικά με τα επίπεδα αδιπονεκτίνης και θετικά με τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος του νεογέννητου. Ως εκ τούτου, η μελέτη δείχνει ότι, ανάλογα με το τρίμηνο κατά το οποίο θα πάρει βάρος η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν διαφορετικές μεταβολικές επιδράσεις στο νεογέννητο.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept