Λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης ενηλίκων

109
altΟ διαβήτης δεν είναι μια ασθένεια όμοια σε όλα τα άτομα, αλλά μια ομάδα ασθενειών πολύ διαφορετικών, με εντελώς διαφορετικές αιτίες, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την παρουσία της υπεργλυκαιμίας.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος. Για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη αναγνωρίζονται σαν ξένα και γι’ αυτό δέχονται μια επίθεση από τον οργανισμό.  Αυτή η αυτοάνοση διαδικασία είναι αναγνωρίσιμη από την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα.
Στον διαβήτη τύπου 2, αντίθετα, δεν υπάρχει αυτοάνοση διαδικασία, αλλά μια λειτουργική ανεπάρκεια της παραγωγής ινσουλίνης.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδιάμεσες μορφές μεταξύ αυτών των δύο τύπων διαβήτη. Μία από αυτές ονομάζεται λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης ενηλίκων και έχει κλινικά ένα σχήμα παρόμοιο με τον διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμα, αρχικά θεραπεύεται με δίαιτα μόνο, αλλά χαρακτηρίζεται από την παρουσία του ίδιου αντισώματος με τον διαβήτη τύπου 1. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μορφή του διαβήτη είναι μια πολύ αργή έναρξη του τύπου 1 (λανθάνουσα ).
Σε μια νέα έρευνα, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν έναν πληθυσμό ατόμων με προδιαβήτη, για να δουν αν η παρουσία των αντισωμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την επακόλουθη εμφάνιση του διαβήτη. Αντίθετα με τις προσδοκίες, τα αντισώματα ήταν σιωπηλά παρόντα στο 4% των ατόμων με προδιαβήτη και δεν αποτέλεσαν δείκτες της μετέπειτα εξέλιξης του εμφανούς διαβήτη.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept