Στο διαβήτη 1, το λίπος στο ήπαρ προμηνύει διαβητική νεφροπάθεια

124
altΗ ηπατική στεάτωση τείνει να γίνει μία από τις πιο κοινές ασθένειες της σύγχρονης κοινωνίας.
Το ήπαρ είναι ένα βασικό όργανο για τον μεταβολισμό του λίπους. Όταν τρώμε παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, όπου σχηματίζει τη λεγόμενη στεάτωση.
Το φαινόμενο αυτό μοιάζει με ό,τι γίνεται (ας πούμε με πιο φρικτό τρόπο) στις χήνες που προορίζονται για φουά γκρα.
Η ηπατική στεάτωση (που ονομάζεται, επίσης, μη αλκοολούχα, για τη διάκριση από την άλλη κοινή αιτία, που είναι η περίσσεια της αλκοόλης) είναι παρούσα στα παχύσαρκα άτομα με επιπολασμό μεγαλύτερο από 50%, ενώ συχνά υψηλά ποσοστά υπάρχουν ακόμα και σε ανθρώπους που τρώνε άπαχα φαγητά, αλλά έχουν άλλες εσφαλμένες διατροφικές συνήθειες.
Σε μια νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη με συνεργασία ερευνητών της Βερόνα, του Τρέντο, του Ντένβερ (ΗΠΑ) και του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο), οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 η παρουσία λίπους στο ήπαρ προμηνύει επίσης την εμφάνιση μιας επίφοβης επιπλοκής του διαβήτη, της διαβητικής νεφροπάθειας.
Βέβαια, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν είναι ακόμη σαφές αν το ήπαρ έχει άμεση επίδραση στους νεφρούς. Ωστόσο, σίγουρα αποτελεί ένα καλό κίνητρο για τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept