Η υπνική άπνοια σχετίζεται με το διαβήτη

122
altΗ υπνική άπνοια –όταν δηλαδή σταματά η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου- μπορεί να συνδέεται με το διαβήτη.
     
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα άτομα μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας και θνησιμότητας.
     
Η έρευνα ανέλυσε 5.294 συμμετέχοντες με την πάθηση. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της HbA1c, που σχετίζεται με τη συγκέντρωση γλυκόζης στο πλάσμα. Η μέτρηση αυτή επιτρέπει στους ερευνητές να καταλάβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.
     
Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν υψηλότερα επίπεδα της HbA1c και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών επιπλοκών αυξάνεται καθώς τα επίπεδα αυτά αυξάνονται.
     
Η μελέτη διεξήχθη σε μη διαβητικά άτομα για να διερευνηθεί κατά πόσον η HbA1c συνδέεται με άπνοια του ύπνου σε μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης γλυκόζης.
     
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης γλυκόζης ήταν σημαντικά συνδεδεμένα με την σοβαρότητα της άπνοιας του ύπνου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της υπνικής άπνοιας, και το επίπεδο της HbA1c αυξήθηκε από 5,24 % στην ομάδα με τη χαμηλότερη σοβαρότητα στο 5,50% στην ομάδα με την υψηλότερη βαρύτητα. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για τους κλινικούς ιατρούς να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του διαβήτη κατά τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου.
     
      ΠΗΓΗ: huffingtonpost.co.uk/
     

 
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept