Στα 3 χρόνια μετά την επέμβαση, πόσοι διαβητικοί δείχνουν βελτίωση;

93
altΜια νέα μελέτη, με τίτλο «STAMPEDE» (ακρωνύμιο για Χειρουργική Θεραπεία, Φάρμακα και Δυνητική Εξάλειψη του Διαβήτης), έχει ήδη δημοσιευθεί, έπειτα από 1 έτος παρακολούθησης, στο διάσημο περιοδικό «American Journal of Medicine of New Eingland».
Στην έρευνα συμμετείχαν 150 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι είχαν υποβληθεί αρχικά σε μία από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις -γαστρική παράκαμψη (απόκλιση του εντέρου που προκαλεί μερική δυσαπορρόφηση της τροφής) ή γαστρεκτομή «μανίκι» (στένωση του στομάχου που επιτρέπει ένα αίσθημα πληρότητας σύντομα μετά την επέμβαση) και στη συνέχεια σε συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής (ινσουλίνη και από του στόματος υπογλυκαιμικοί παράγοντες).
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 3 τουλάχιστον έτη. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι δύο τύποι της χειρουργικής επέμβασης (η γαστρεκτομή-μανίκι αλλά κυρίως η γαστρική παράκαμψη) μείωσαν τη γλυκόζη του αίματος πολύ περισσότερο από τη φαρμακευτική θεραπεία.
Από την άλλη πλευρά, 2 στους 3 ασθενείς με παράκαμψη και 4 στους 5 με «μανίκι» είχαν υποτροπή του διαβήτη. Είναι το ποτήρι, λοιπόν, μισογεμάτο ή μισοάδειο;
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept