Επούλωση χρόνιων πληγών με… δόνηση

123
altΟι πληγές επουλώνονται πιο γρήγορα, αν εκτεθούν σε δόνηση χαμηλής έντασης, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο. Η διαπίστωση αυτή έγινε από πειράματα σε ποντίκια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα για εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 (το 1/4 από αυτούς θα υποστούν τελικά έλκη ποδιών). Οι πληγές των διαβητικών τείνουν να θεραπεύονται αργά και μπορεί να γίνουν χρόνιες ή να επιδεινωθούν γρήγορα.
Ο Timothy Koh, UIC καθηγητής Κινησιολογίας και Διατροφής στο UIC College of Applied Health Sciences, είχε από τα χρόνια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιήσει σήματα πολύ χαμηλής έντασης για να επιταχύνει την αναγέννηση των οστών.
«Η τεχνική αυτή έχει ήδη προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές, για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης», είπε ο Κοh.
Ο Koh και οι συνεργάτες του στο UIC συνεργάστηκαν με τον Stefan Judex του «Stony Brook» για να διερευνήσουν κατά πόσον η ίδια τεχνική θα μπορούσε να βελτιώσει την επούλωση των τραυμάτων στον διαβήτη. Η νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο ποντικού με διαβήτη, δημοσιεύεται online στο περιοδικό «PLoS One».
Οι δονήσεις χαμηλής έντασης είναι σχεδόν ανεπαίσθητες. «Είναι περισσότερο σαν έναν μικρό μετασεισμό», δήλωσε η Eileen Weinheimer – Haus, UIC μεταδιδακτορική υπότροφος στην Κινησιολογία και τη Διατροφή και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληγές που εκτίθενται σε δονήσεις 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά επουλώνονται πιο γρήγορα. Όταν οι πληγές εκτίθενται σε κραδασμούς σχηματίζεται περισσότερος κοκκιώδης ιστός (πολύ σημαντική διαδικασία για την επούλωση της πληγής). Η δόνηση βοήθησε τον ιστό να σχηματίσει νέα αιμοφόρα αγγεία (μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση) και οδήγησε σε αυξημένη έκφραση των αυξητικών παραγόντων και των σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται χημειοκίνες.
«Γνωρίζουμε ότι οι χρόνιες πληγές σε άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να σχηματίσουν κοκκιώδη ιστό και έχουν κακή αγγειογένεση. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αποτυχία της επούλωσης των πληγών», είπε ο Κοh.
 
ΠΗΓΗ: Medical News Today
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept