Φάρμακο παρέχει οφέλη σε διαβητικούς με νεφρική νόσο

115
altΈνα φάρμακο το οποίο ονομάζεται Αtrasentan παρέχει οφέλη στην υγεία των ασθενών που έχουν ταυτόχρονα διαβήτη και νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που εμφανίζεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN).
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το Αtrasentan μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η ευημερία πολλών ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης πρόσθετων προβλημάτων υγείας, όπως ασθένειες των νεφρών και καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, είναι σημαντική η μείωση της πίεσης του αίματος και η αποβολή της πρωτεΐνης στα ούρα (ή λευκωματουρία). Φάρμακα με ρενίνη – αγγειοτασίνη (αναστολείς RAS) μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο αυτά. Ωστόσο, ο κίνδυνος των ασθενών να βιώσουν υπολειμματική λευκωματουρία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το Atrasentan, το οποίο στοχεύει στον υποδοχέα Α ενδοθηλίνης και αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι γνωστό ότι μειώνει τη λευκωματινουρία. Σε δύο παράλληλες πολυεθνικές, τυφλές μελέτες, οι ερευνητές εξέτασαν τις δυνατότητες του Αtrasentan για την περαιτέρω μείωση της λευκωματουρίας σε ασθενείς που είχαν και διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο και έπαιρναν αναστολείς RAS.
Σε ένα σύνολο από 211 ασθενείς δόθηκαν εικονικό φάρμακο και Αtrasentan για 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 2 και 3 με λευκωματουρία και λάμβαναν επίσης μέγιστες ανεκτές δόσεις των αναστολέων RAS.
Ο δρ de Zeeuw και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η χαμηλή δόση Αtrasentan μείωσε τη λευκωματουρία κατά 36%, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Επιπλέον, το Αtrasentan μείωσε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλότερη δόση μείωσε τη λευκωματουρία σε παρόμοιο βαθμό.
 
ΠΗΓΗ: Science Daily
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept