Εντυπωσιακή πρόοδος στην καταπολέμηση των επιπλοκών του διαβήτη

96
altΣημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2 παρατηρείται τις τελευταίες δυο δεκαετίες, καθώς ερευνητές διαπίστωσαν μείωση στα ποσοστά των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών.
 
Οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν στις καρδιακές προσβολές και στους θανάτους από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία το καθένα μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% από το 1990 ως το 2010, την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
 
«Αυτή είναι τα πρώτα αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όλες οι προσπάθειες στη μείωση του κινδύνου έχουν στεφθεί με επιτυχία» είπε ο Δρ David M. Nathan από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Δεδομένου ότι ο διαβήτης είναι η χρόνια επιδημία αυτής της χιλιετίας , αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα».
 
Ο αριθμός των διαβητικών υπερ-τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και τώρα φθάνει σε 26 εκατ., επιβαρύνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Άλλοι 79 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προ-διαβήτη, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 
Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι οποίοι έγραψαν τη μελέτη, εκτιμούν ότι ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αντιπροσωπεύουν 176.000 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες ιατρικές δαπάνες.
 
Οι ερευνητές είπαν ότι οι μειώσεις ήταν ο καρπός των χρόνιων προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Οι γιατροί έχουν βελτιωθεί πολύ όσο αφορά στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές -για παράδειγμα, με χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της γλυκόζης, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης- δήλωσε ο ίδιος.
 
Την ίδια στιγμή, η εκπαίδευση των ασθενών για να φροντίζουν τον εαυτό τους έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο.
 
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά», δήλωσε ο Δρ KM Venkat Narayan, καθηγητής της ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory.
 
Πέρα από μειώσεις στα ποσοστά των καρδιακών προσβολών και των θανάτων από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων και των ακρωτηριασμών μειώθηκε κατά το ήμισυ περίπου. Τα κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου μειώθηκαν περίπου κατά 30%.
 
ΠΗΓΗ: https://www.bostonglobe.com/
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept