Το χαμηλό σάκχαρο προκαλεί προβλήματα στο γάμο;

140
altΝοιώθετε ότι έχετε πρόβλημα με το σύντροφό σας; Μπορεί να θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν το θυμό και την επιθετικότητα μεταξύ των συζύγων. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ γλυκόζης και αυτοελέγχου, ενώ και άλλοι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τις επιπτώσεις της μελέτης.
 
Η γλυκόζη είναι μια πηγή καυσίμων για το σώμα, και τα επίπεδα της στο αίμα αυξάνονται και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το σώμα μεταβολίζει γεύματα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες. Οι ερευνητές υποπτεύονταν από το 1960 ότι η χαμηλή γλυκόζη ή οι διακυμάνσεις της μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανθρώπινη επιθετικότητα. Σε δύο μελέτες του 2010, ο ψυχολόγος Brad Bushman του Ohio State University, Columbus, προσπάθησε να καταλάβει ποιος είναι αυτός ο ρόλος, πρώτον μετρώντας την εκδικητικότητα σε άτομα με συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 (νόσος τύπου στην οποία το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης σωστά), και στη συνέχεια, με την παροχή ζαχαρούχων ποτών σε αγνώστους που ανταγωνίζονται σε ηλεκτρονική εργασία. Και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της γλυκόζης μπορούν να κάνουν τους ξένους λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο επιθετικά.
 
Ο Bushman αναρωτήθηκε για τη μεταξύ των επιπέδων της γλυκόζης και της επιθετικότητας μεταξύ των ρομαντικών ζευγαριών. Έτσι, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας προσέλαβαν 107 παντρεμένα ζευγάρια και τους εξόπλισαν με μετρητές σακχάρου στο αίμα, κούκλες βουντού και 51 καρφίτσες για να καταγράψει τη γλυκόζη και τα επίπεδα θυμού την πάροδο του χρόνου.
 
Για 21 ημέρες, τα ζευγάρια χρησιμοποιούσαν τους μετρητές για τη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης τους κάθε πρωί πριν από το πρωινό και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Επίσης, εξέτασαν πόσο θυμωμένοι ήταν με τους συζύγους τους στο τέλος κάθε ημέρας, καταγράφοντας πόσες καρφίτσες κόλλησαν σε κούκλες βουντού. Έπειτα από 21 ημέρες, τα ζευγάρια κλήθηκαν στο εργαστήριο. Εκεί, έπαιξαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που τους επέτρεψε να εκνευρίσουν το σύζυγό τους με ένα δυσάρεστο θόρυβο -ένα μίγμα από ξύσιμο νυχιών σε μαυροπίνακα, σειρήνες ασθενοφόρων και οδοντιατρικές ασκήσεις- ως υποκατάστατο για την προθυμία τους να δράσουν επιθετικά και να κάνουν το σύντροφό τους να υποφέρει.
 
Στο σπίτι και στο εργαστήριο, οι σύζυγοι με τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης το βράδυ έδειξαν περισσότερο θυμό και επιθετικότητα προς τους εταίρους τους. Ο Bushman υποστηρίζει ότι «η γλυκόζη παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να ασκείται αυτοέλεγχος», και όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι χαμηλά, η επιθετικότητα είναι πιο πιθανή.
 
ΠΗΓΗ: https://news.sciencemag.org
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept