Ανακαλύφθηκε πώς συνδέεται ένα γονίδιο με την παραγωγή ινσουλίνης

100
altΟ διαβήτης τύπου 2 έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα. Όποιος έχει έναν γονέα ή έναν συγγενή πρώτου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Με τα χρόνια, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιο είναι το γονίδιο το οποίο ευθύνεται για αυτήν τη γενετική μετάδοση, αλλά, εκτός από ορισμένες σπάνιες μορφές διαβήτη, δεν είχαν ταυτοποιηθεί τα γονίδια που ευθύνονται για την κληρονομικότητα της νόσου. Οι διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες, καθένας από τους οποίους συνδέεται με έναν μικρό κίνδυνο.
Σε μια νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη, μια πραγματικά «πολυεθνική» ομάδα επιστημόνων (από Λονδίνο, Κέιμπριτζ, Πίζα, Γενεύη, Μιλάνο, Οξφόρδη, Ντάλας και Έντμοντον του Καναδά) έχει εντοπίσει τη λειτουργία ενός από αυτά τα γονίδια, που κωδικοποιεί το σύστημα το οποίο επιτρέπει στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη να «ακούν» πόση γλυκόζη βρίσκεται στο αίμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ικανοποιούν μόνο την επιστημονική περιέργεια, αλλά ανοίγουν προοπτικές για τη θεραπεία ακόμη και του διαβήτη τύπου 1.
 
ΠΗΓΗ: Diabete Ricerca
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept