Αύξηση του διαβήτη στα παιδιά, λόγω της παχυσαρκίας

172
altΜε την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται επίσης οι περιπτώσεις του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους. Υπάρχει πραγματική έκρηξη τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2, που συνήθως συνδέεται με τους ενήλικες.
Η προειδοποίηση προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το «CDC» στην Ατλάντα, αλλά τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ ισχύουν και για την Ευρώπη.
Η ανάλυση των δεδομένων των ΗΠΑ για περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 19 ετών με διαβήτη τύπου 1 -σε 20 πολιτείες- δείχνει περίπου 21% αύξηση της νόσου μεταξύ 2001 και 2009, ενώ ο τύπος 2 αυξήθηκε κατά 30%.
«Το εθνικό μητρώο για τον διαβήτη έχει κάποιες αδυναμίες, αλλά όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 1 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 1%-2% ετησίως των περιπτώσεων», λέει ο Francesco Chiarelli, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κιέτι και εμπειρογνώμονας της Ιταλικής Εταιρείας Παιδιατρικής. «Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά και τη Φινλανδία, για παράδειγμα, όπου βρίσκονται σε άνοδο τα παιδιά που πάσχουν. Ο τύπος 2 σε παιδιά είναι περίπου 1% του συνόλου των περιπτώσεων του διαβήτη και η αυξανόμενη παχυσαρκία ανεβάζει κατακόρυφα το ποσοστό κίνδυνου για τα επόμενα χρόνια».
Στην Ιταλία, οι περιπτώσεις του παιδικού διαβήτη υπολογίζεται πως είναι περίπου 15.000, αριθμός που, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα αυξηθεί, αν δεν αναληφθεί δράση για τον κύριο παράγοντα κινδύνου. Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια η οποία εκθέτει τα παιδιά σε πολύ μεγάλα προβλήματα για το σύνολο της ζωής τους.
 
ΠΗΓΗ: ANSA
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept