Σημαντική ανακάλυψη Ελληνίδας: Οι διαβητικοί 2 προστατεύονται από την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση

373

ALS
Μια μείωση του κινδύνου για αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση -η πιο κοινή διαταραχή του κινητικού νευρώνα, μοιραία για τους πάσχοντές της- έχει βρεθεί μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη ονομάστηκε «Παρατηρήσαμε μια σημαντική προστατευτική σχέση με τον διαβήτη, αλλά όχι με την παχυσαρκία, σχετικά με τον κίνδυνο της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης».
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Neurology», έθεσε στόχο να εξετάσει τη σχέση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη – παχυσαρκίας και εισαγωγών στο νοσοκομείο με διάγνωση για αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
 
60b7d547cb7b2ab33d_l_933d7
Μαριάνθη-Άννα Κιουμουρτζόγλου
Η Μαριάνθη-Άννα Κιουμουρτζόγλου, ScD, του Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας στη Βοστώνη, MA, πραγματοποίησε τη μελέτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δανεικά εθνικά μητρώα με 3.650 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση μεταξύ των ετών 1982 και 2009.
Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 65,4 χρόνια και οι ασθενείς συγκρίθηκαν με 365.000 υγιείς ανθρώπους. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Από τους διαβητικούς, μόλις 55 διαγνώστηκαν με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση .
Οι συντάκτες λένε ότι τα ευρήματα είναι σε συμφωνία με προηγούμενες εκθέσεις που έδειχναν μια σχέση «προστασίας» μεταξύ των αγγειακών παραγόντων κινδύνου και της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης. Συγκεκριμένα, καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο, με βάση τον πληθυσμό της μελέτης. Παρατηρείται μια γενική προστατευτική συσχέτιση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη και αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, με την υπόδειξη ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι προστατευτικός, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 είναι παράγοντας κινδύνου. Αν και οι μηχανισμοί που διέπουν αυτήν τη συσχέτιση παραμένουν ασαφείς, τα ευρήματά μας εστιάζουν περισσότερο την προσοχή στον ρόλο του ενεργειακού μεταβολισμού στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση».
 
Σπάνια, αλλά θανατηφόρα ασθένεια
Οι νόσοι του κινητικού νευρώνα είναι προοδευτικές νευρολογικές διαταραχές, στις οποίες οι κινητικοί νευρώνες -τα κύτταρα που ελέγχουν την απαραίτητη εθελοντική δραστηριότητα των μυών που μας επιτρέπει να μιλήσουμε, να περπατήσουμε, να αναπνεύσουμε και να τα καταπιούμε- καταστρέφονται.
Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση είναι η πιο κοινή από αυτές τις συνθήκες. Είναι, επίσης, γνωστή ως κλασική νόσος του κινητικού νευρώνα ή Νόσο του Lou Gehrig (ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Lou Gehrig πέθανε από την ασθένεια το 1941). Πρόκειται, τελικά, για μια θανατηφόρα διαταραχή, που εμποδίζει τα σήματα σε όλους τους μυς.
Τα ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία που παρατίθενται δείχνουν πως περίπου το ήμισυ των ασθενών με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση -η οποία είναι σπάνια και έχει συχνότητα εμφάνισης μεταξύ 1,5 και 2,5 ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού κάθε χρόνο- πεθαίνουν μέσα σε 3 χρόνια από την έναρξή της.
 
Γιατί ο διαβήτης 2 είναι προστατευτικός;
Οι συγγραφείς αναζητούν την αιτιολογία αυτής της σχέσης. Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν είναι ότι ίσως τα φάρμακα για τον διαβήτη 2 να είναι προστατευτικά έναντι της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ή κάποιοι μεταβολικούς παράγοντες που προκύπτουν από τον διαβήτη έχουν κάποιον ρόλο ή οι υψηλές συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος που έχουν συσχετιστεί με τον διαβήτη έχουν επίσης συνδεθεί με «χαμηλότερη επίπτωση άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων και παρατεταμένης επιβίωσης σε περίπτωση αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης».
 
ΠΗΓΗ: Medical News Today

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept